УМПБ: що це за авіабомба та чому росіяни почали застосовувати її? Пояснення експерта Defense Express

За інформацією: Суспільне Харків.

Наслідки авіаційного удару по Шевченківському району Харкова, 27 березня 2024 року. Суспільне Харків/В’ячеслав Мавричев

Яка дальність УМПБ?

За повідомленням ЗСУ, комплекти УМПК можуть бути застосовані з відстані 30-50 кілометрів. А ці УМПБ, дооснащенні, крім крилець, ще й реактивними двигунами, можуть бути запущені з більшої відстані, і вона може бути від 50 до 90 кілометрів, як стверджують російські пропагандисти. Тож так вони намагаються відсунути лінію, на якій їх можуть дістати ті ж українські Patriot, яких тепер треба буде більше і більше. І те, що це питання було порушено під час засідання ради Україна-НАТО, свідчить, що наше Міноборони поставило його перед нашими партнерами.

Як можна протидіяти авіаударам УМПБ?

Один зі способів боротьби з подібними терористичними актами — це збільшення можливостей завдання Україною далекобійних ударів уже й на таку відстань, де б могли тримати під вогневим контролем ці аеродроми, з яких злітають російські летуни-терористи.

У росіян є дефіцит боєприпасів, якщо вони знову застосовують авіабомби по Харкову?

На початку 2022 року використовували гравітаційні бомби, і вони припинили застосування саме тому, що наше ППО впевнено боролося з ними. Після цього російські терористи перейшли на ракети, зокрема С-300.

Вони вже створюють УМПБ на базі гравітаційних бомб, яких у них багато. Це свідчить про те, що вони намагаються економити й, відповідно, берегти свою авіацію, якої вже "покришили" достатньо.

Виникає питання: вони використовують їх по житлових будинках — це означає, що вони свідомо б'ють по тих координатах чи неспроможні зробити високоточну зброю? Але слід зазначити, що це збігається в часі якраз із їхніми заявами про необхідність знищити той же Харків квартал за кварталом і Київ.

Це говорить про те, що вони зараз намагаються на тлі неспроможності зробити щось на фронті, на полі бою впливати таким чином на мирне населення, щоб сіяти паніку. Про це говорить також те, що було збільшено використання всіх різноманітних засобів, щоб тероризувати міста по всій Україні.

Читати ще

Читати ще ШОАБ-0,5: що відомо про кулькові бомби, які росіяни застосували на Харківщині

Читати ще 5-7 систем Patriot від США розблокували б індустрію і небо для наступу — Зеленський

Читати ще Новий боєприпас РФ може долітати до будь-якого району Харкова — Синєгубов

Новости Харькова