У Харкові затримали співробітника «Укренерго», який був агентом російської ФСБ

Чоловік передавав дані для нанесення ракетних ударів у п'яти областях.

Агент допомагав росіянам готувати удари по електропідстанціях.

Співробітники Служби безпеки України затримали у Харкові посадовця регіонального підрозділу компанії «Укренерго», який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії. Чоловік виявився «сплячим» агентом ФСБ Росії. Його завербували задовго до початку повномасштабного вторгнення. Після 24 лютого 2022 року агенту поставили завдання проводити розвідку. Про це повідомили у Службі безпеки України.

«За вказівкою агресора він збирав інформацію про місця розташування ключових електропідстанцій на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей. Крім цього, російський агент повідомляв окупантам про орієнтовну напругу енергооб’єктів, а також рівень їх пошкоджень після ворожих обстрілів», — розповіли в СБУ.

Цю інформацію окупанти використовували для підготовки нових і проведення повторних повітряних ударів по електропідстанціях. Дані агент передавав через «зв’язкового» у тимчасово окупованій Горлівці (Донеччина).

Затримали агента, коли він виконував розвідувальне завдання. Під час обшуків у нього вдома знайшли мобільний телефон, ноутбук і планшет, які доводять його причетність до протиправної діяльності.

Чоловікові оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Підозрюваний знаходиться під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, підозрюваному — 62 роки, він харків’янин. «Зв’язний» був його колишнім колегою. 

«Маючи повний доступ до робочої бази даних, харків’янин передавав своєму ексколезі інформацію про роботу об’єднаної енергетичної системи України та найуразливіших місць енергетичного комплексу держави. Після отримання необхідних даних про українські АЕС, ТЕС та ТЕЦ мешканець Горлівки передавав їх представникам рф», — розповіли у прокуратурі.

Як писав KharkovNEWS.info, у квітні СБУ по гарячих слідах затримала агента Росії, який коригував ракетні удари. Він причетний щонайменше до двох обстрілів, під час яких загинула людина.

Джерело

Новости Харькова