У Харкові затримали керівників фондів, які продавали місця у системі «Шлях»

Послуга "благодійників" коштували 5000 доларів.

Благодійники обіцяли повпливати на посадовців.

11 липня у Харкові затримали керівників двох благодійних організацій, які за гроші допомагали ухилянтам. За даними слідства, очільники цих організацій пообіцяли військовозобов’язаному допомогти за хабар виїхати за кордон. Вони казали, що можуть вплинути на посадових осіб, аби ухилянта внесли у систему «Шлях» як волонтера.

«У червні цього року очільники двох благодійних організацій пообіцяли за 5 тисяч доларів США повпливати на посадових осіб державних органів Харківської області щодо внесення відомостей про «клієнта» до системи «Шлях» з метою безперешкодного перетину державного кордону України. Ділки документально оформлювали ухилянтів як «волонтерів» від благодійних фондів», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі. 

Затримали зловмисників, коли вони отримували частину хабаря від ухилянта у сумі 2000 доларів. До цього правоохоронці задокументували факт отримання від цього ж чоловіка 1000 доларів.

Обом керівникам благодійних організацій оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 3 ст. 369-2 (одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди та вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Вирішують питання про обрання їм міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також установлюють інших причетних до схеми.

Як писав KharkovNEWS.info, харків’янка допомагала ухилянтам утікати за кордон. Жінка змовилась із військкомом одного з районних центрів комплектування Харкова. Вона шукала чоловіків, які б хотіли втекти з України за гроші або ж просто ухилитися від служби.

Джерело

Новости Харькова