У Харкові судитимуть військового злочинця, який ледве не до смерті побив підприємця

Злочинця будуть судити заочно, оскільки він у розшуку.

Окупант змушував підприємця зізнатися, що він нібито є корегувальником вогню у ЗСУ.

Слідчі завершили спецрозслідування щодо російського загарбника, який під час окупації Ізюма ледь не до смерті побив підприємця. Справу передали до Дзержинського районного суду Харкова. Окупант знаходиться у розшуку, тому його судитимуть заочно.

За даними слідства, це 36-річний командир взводу у 252-му гвардійському мотострілецькому полку орденів Суворова та Невського 90-ї гвардійської танкової дивізії Центрального військового округу (місто Богучар, Воронезька область Росії).

На початку травня 2022 року він разом з іншими окупантами увірвався до будинку 48-річного підприємця в Ізюмі та почав вимагати, аби той зізнався, що нібито є корегувальником вогню по позиціях росіян, або здав людей, які корегують вогонь. Проте чоловік цього не зробив. Тоді окупант став бити його прикладом автомата, на автоматі від ударів пересмикнувся затвор.

Потім загарбники відвели підприємця у гараж. Обвинувачений помітив, що на машинах немає коліс, розлютився, знову побив підприємця та вистрелив біля його голови. Після цього наказав іншим уходити, чоловікові сказав, що повернеться. Під час другого «візиту» загарбник знову побив чоловіка.

«Наступного дня російський воєнний злочинець знов приїхав зі своїми підлеглими до оселі ізюмчанина та жорстоко побив його пістолетом по голові та ногами у живіт. Наостанок обвинувачений почав випитувати у потерпілого інформацію про власників італійських чи старовинних рушниць у місті, проте відповіді так і не отримав. Після цього окупанти пограбували будинок підприємця та втекли», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальний акт щодо окупанта склали за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 (жорстоке поводження з цивільним населенням, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Слідчі встановлюють інших окупантів, причетних до злочину.

Як писав KharkovNEWS.info, слідчі оголосили підозру двом учасникам «ЛНР», які під час окупації разом з іншими загарбниками знущалися із мирних мешканців. Один із підозрюваних є громадянином Росії, «старшим оперуповноваженим управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ ЛНР». Інший  — громадянин України, займався організацією охорони людей, яких окупанти незаконно утримували на території Вовчанського агрегатного заводу, де була катівня росіян.

Джерело

Новости Харькова