У Харкові під час дорозвідки затримали російську агентку

Жінка причетна до ракетної атаки на місто 23 січня.

СБУ затримала російську корегувальницю, яка наводила ракетні удари по будинках Харкова.

Саме за її наведенням увечері 23 січня росіяни обстріляли центр міста та Холодногірський район ракетами С-300 та Х-22. Увечері поплічниця ворога мала відзвітувати про пошкодження об’єктів. Для цього вона вирушила на місце «прильотів».

«Співробітники СБУ затримали зловмисницю «на гарячому», коли вона проводила дорозвідку біля будинків, які обстріляли російські війська. У затриманої вилучено телефон, який вона використовувала для прихованої фотофіксації та зв’язку з окупантами. Як встановило розслідування, фігуранткою є 34-річна харків’янка, яку агресор дистанційно залучив до співпраці на початку цього року», — повідомив речник УСБУ Харківської області Владислав Абдула.

Безробітна використовувала для спілкування анонімні чати у месенджері, передавала координати найбільш густозаселених районів міста, а також відправляла геолокації будівель, які, на її думку, могли використовувати Сили оборони. Крім того, вона збирала розвіддані про маршрути переміщення підрозділів ЗСУ у напрямку східного фронту. Для цього вона пішки обходила місто та фіксувала українські об’єкти на камеру власного телефону. Щоденні «звіти» зрадниця видаляла.

Слідчі задокументували щонайменше одну грошову винагороду, яку жінка отримала від окупантів. У подальшому за хорошу роботу їй обіцяли преміювання.

«Две пятиєтажки, одна сильно пострадала, а одна не сильно возле… У одной пятиєтажки нету почти одного подъезда, стена отпала, ну короче месево тоже», — писала кураторам безробітна з Харкова.

Агентці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Жінку взяли під варту, їй загрожує довічне ув’язнення.

Як писав KharkovNEWS.info, 23 січня росіяни тричі били ракетами по Харкову. Увечері вибухи пролунали у Київському районі міста. На вулиці Сковороди (колишній Пушкінській) були пошкоджені наукова установа, будинки, автівки. Поранень зазнали семеро людей, двох ушпиталили.

Джерело

Новости Харькова