У Харківській області замовили розробку концепції відновлення села

Циркуни відбудують за новими принципами.

Розробити концепцію планують до кінця наступного року.

6 березня Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області підписала угоду із товариством з обмеженою відповідальністю «Інститут розбудови та розвитку» щодо закупівлі послуги зі створення загальної концепції відновлення села Циркуни, що постраждало через війну. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

Тендерну документацію до системи закупівель не завантажили. Відомо, що вартість робіт складе 83 660 гривень. Розробити концепцію відновлення Циркунів мають до 31 грудня 2025 року. 

Компанію «Інститут розбудови та розвитку» заснували у квітні минулого року. Вона має двох засновниць — Ольгу Яненко та Яну Грушко. За місяць компанії дали кілька підрядів щодо створення проєктно-кошторисної документації на ремонт автошляхів у Малинівській громаді. У липні вона отримала замовлення на ремонт доріг у місті Куп’янськ, потім у місті Барвінкове.

Працювати зі Службою відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області компанія почала у жовтні. Найбільшу суму їй сплатили за договором щодо надання консультацій і проведення технічного нагляду реконструкції мосту на кілометрі 35+913 автошляху загального користування державного значення Т-21-04 сполученням Харків — Вовчанськ — контрольно-пропускний пункт «Чугунівка». Сума склала більше ніж п’ять мільйонів гривень.

У ХАЦі нагадали, що у 2023 році Циркунівська сільрада купляла послугу з розробки дизайну міського середовища. Угоду підписали із будівельним холдингом «Мегабуд». За послугу сплатили півтора мільйона гривень.

Як писав KharkovNEWS.info, 25 квітня 2023 року Кабінет міністрів України затвердив постанову, в якій визначив шість населених пунктів України, де відбуватиметься комплексне відновлення за новими принципами. Серед них були Циркуни. Ці населені пункти будуть відбудовувати повністю, а не окремі будівлі.

Проте улітку у Харківській обласній військовій адміністрації розглядали питання про можливу заміну Циркунів, яке потрапило до переліку на комплексну відбудову, на інший населений пункт. Причиною була безпекова ситуація і щільне замінування. Пізніше стало відомо, що Циркуни залишилися у програмі.

У вересні голова Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм повідомляв, що отримав лист від ХОВА про «відсутність необхідності фінансування» експериментального проєкту відновлення Циркунів на той час.

Нагадаємо, у лютому 2024 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області підписала договір із компанією «Індастріал Білдінг Груп» про закупівлю послуги із проведення реконструкції Циркунівського ліцею. Вартість договору склала 136 мільйонів гривень. 

Джерело

Новости Харькова