У Близнюках на Харківщині відбулась українська прем’єра фільму «Люксембург, Люксембург» — репортаж

За інформацією: Суспільне Харків.

Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Перший показ повнометражного фільму "Люксембург, Люксембург" в Україні влаштували у культурному центрі Близнюків, тут розгорнули червону доріжку. Глядачі розкупили усі 425 квитків, розповів директор центру Богдан Бухтатий: гроші віддадуть Збройним силам України.

На прем’єру приїхали режисер Антоніо Лукіч та головні герої стрічки — Раміл та Аміл Насірови з гурту "Курган&Agregat" — чоловіки народилися й виросли в Близнюках.

Антоніч Лукіч, фото: Суспільне Харків

У фільмі, каже режисер Антоніо Лукіч, глядач може упізнати самого себе: "Насправді, не так просто зробити таке кіно, щоб наша реальність була впізнаваною та цікавою. Тобто, перекласти якісь власні переживання, відчуття".

«Ми подумали, що це дуже оригінально, щоб першими в Україні фільм побачили люди не там, де є кінотеатр, а там, де його нема, в маленькому містечку». Антоніо Лукіч, режисер стрічки

Фільм знімали до повномасштабного вторгнення, монтаж завершили влітку минулого року й у серпні представили під час Венеційського міжнародного кінофестивалю, розповідає режисер.

Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Фестивальні майданчики ми використовували, щоб налагодити якийсь емоційний контакт зі світовою спільнотою, розповісти про події, які відбуваються у житті кожного з нас, про війну. Але не такою мовою, що "пожалійте нас, які ми жертви", а такою, що ми можемо робити гідні фільми на рівні світових комедій чи трагікомедій. В Україні цей фільм, можливо, матиме ефект, що люди зможуть відволіктись, десь посміятися, десь посумувати", — каже Антоніо.

«Цей фільм про серйозні речі, але на слобожанському суржику, носіями якого є наші хлопці». Антоніо Лукіч, режисер стрічки

Раміл та Аміл Насірови, фото: Суспільне Харків

Стрічку знімали в трьох містах — Лубни, Київ, Люксембург, розповідають головні актори Раміл та Аміл Насірови: "У Люксембурзі немає можливостей перекривати дороги. Умовно, ти знімаєш якийсь "відос" на телефон, тільки в тебе замість телефона камера, і ти бистро: десь треба підлізти, відзняти, піти".

Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

На показах брати спостерігають за реакцією публіки: "Перші враження — просто було цікаво дивитись на реакцію людей, які дивляться кіно, де ми знялись. І сьогодні буде так само, і в Києві буде так само. Показів десять буде отак само, ти будеш: "Отой, щось не сміється".

Режисер фільму Антоніо Лукіч, фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Це більше драма, для людей буде більше комедія, але тих, хто любесуржик, форма слова "любить" щось там "понакручуваться", для них буде драма, трагедія", — визначають актори жанр фільму.

«Це про сім’ю, про двох братів, які виросли без батька. Ця трагедія сьогодні ще більш актуальна, бо «країна-ви(…)док» залишила багато дітей сиротами. Це трагедія в Україні».

Всі зібрані кошти від показу підуть на потреби ЗСУ: "Будемо відштовхуватись від того, яка сума і будемо розуміти, що придбати — дрон, тепловізор".

Що відомо

  • Премʼєра другого повнометражного фільму Антоніо Лукіча "Люксембург, Люксембург" відбулась під час Венеційського міжнародного фестивалю. Це друга повнометражна робота режисера після "Мої думки тихі". Фільм “Люксембург, Люксембург” розповідає про братів-близнюків, які намагаються дати раду власному життю, в якому раптово з’являється давно зниклий батько. Головні ролі у стрічці виконали учасники реп-гурту “Курган і Agregat” — брати Раміл та Аміл Насірови.
Новости Харькова