Вступ-2023: як абітурієнти складатимуть мультипредметний тест на Харківщині

Цього року на тест дається більше часу.

Третього квітня розпочалася реєстрація на Національний мультипредметний тест, який другий рік поспіль замінить абітурієнтам зовнішнє незалежне тестування. У 2023-му він проходитиме не так, як минулого року: буде менше предметів та більше часу для відповідей.

Національний мультипредметний тест (НМТ) запровадили у 2022 році, бо в умовах воєнного стану в абітурієнтів не було можливості складати ЗНО так, як раніше — окремо кожен предмет. Із міркувань безпеки в Міністерстві освіти вирішили, що краще перевірити знання випускників за один раз, аби додатково не збирати їх в одному місті — в умовах ракетних обстрілів це небезпечно.

Цьогоріч основна сесія НМТ триватиме із 5 до 23 червня, а додаткова — з 11 до 24 липня. Тестування дещо відрізнятиметься від минулорічного.

Реєстрація — лише онлайн

Цього року вирішили остаточно відмовитися від реєстрації «на папері». Це можна зробити лише в електронному кабінеті на сайті  «Українського центру оцінювання якості освіти». Під час реєстрації необхідно вказати особисті дані та контакти, вибрати третій предмет (іще два — українська мова та математика — обов’язкові, вони будуть зазначені автоматично), обрати свій заклад освіти та населений пункт в Україні чи за кордоном, де випускник перебуватиме під час складання тесту.

Реєструватися можна до 3 травня, а потім ще до 7 травня можна вносити правки.

«Ми вперше за всю історію проведення зовнішніх оцінювань здійснюємо реєстрацію без паперових носіїв, лише за допомогою електронних засобів зв’язку. Це безпрецедентна технологія, яка в Україні ще ніколи не використовувалася», — заявив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

Якщо у вступника будуть питання, він може звернутися за роз’ясненням у консультаційний пункт. Цього року їх два, минулоріч працював лише один. Популярністю вони, за словами Олександра Сидоренка, не користуються . З питаннями приходять в основному ті, хто закінчив школу кілька років тому і лише зараз захотів здобути вищу освіту. 

Головні нововведення

1) На відміну від НМТ минулого року, у 2023 -му обов’язковими для всіх будуть лише два предмети — математика та українська мова. Від обов’язкової історії вирішили відмовитися. Ще одна новація — неможливо вибрати географію додатковим предметом.

«Третій предмет абітурієнт обирає самостійно з усіх предметів, окрім географії, якої чомусь немає в цьому переліку — так вирішили в Міністерстві освіти, я не буду цього коментувати, бо не знаю. Усі інші предмети можуть бути обрані. Після трьох перших днів реєстрації безальтернативним лідером з-поміж додаткових предметів є історія України», — каже Олександр Сидоренко.

2) Цього року тестування проходитиме довше — 180 хвилин замість 120 у 2022 році. Цікаво, що час не обов’язково розбивати на блоки і використовувати рівно 60 хвилин для одного предмету: можна, наприклад,  розв’язати частину завдань з математики, потім дати відповіді на питання з двох інших предметів і знову повернутися до задач.

3) Мінімальна оцінка нараховується від 10% правильних відповідей. Якщо минулого року абітурієнту достатньо було просто прийти на тестування, щоб отримати стартові 100 балів, то зараз для цього треба правильно відповісти на 10% питань. Наприклад, якщо тест з української мови містить 40 завдань, потрібно правильно відповісти хоча б на 4 з них, щоб отримати мінімальну позитивну оцінку.

Буде більше екзаменаційних центрів

Кількість та розташування тимчасових екзаменаційних центрів залежить від того, скільки абітурієнтів зареєструються для складання НМТ саме на Харківщині. Очікується, що їх буде трохи більше 10 тисяч (усього складатимуть НМТ приблизно 20 тисяч учасників, половина з них зараз знаходиться в Харківській області). З їх розташуванням ще не визначилися, але точно відомо, що такі центри будуть не лише у Харкові.

«Пропозиції будуть винесені на розгляд начальнику Харківської ОВА Олегу Синєгубову і він ухвалить рішення — в яких населених пунктах буде проводитися тестування. Ці заклади освіти необхідно забезпечити електрогенераторами, пальним і Старлінками», — розповів директор департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти повертаються в Харківську область

Випускникам з прифронтових чи звільнених населених пунктів теж необхідно буде приїхати в найближче до них місто для складання тесту — вдома це робити не можна, лише в екзаменаційних центрах під наглядом працівників цих центрів та на сертифікованому комп’ютері.

Школярі, які зараз знаходяться за кордоном, теж можуть скласти НМТ, як і минулого року, у країнах свого тимчасового перебування. 21 країна підтвердила, що допоможе організувати екзаменаційні центри під час основної сесії:  Австрія, Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, США, Фінляндія, Франція, Чехія і Швеція.

Крім того, під час додаткової сесії учасники зможуть пройти НМТ в Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Чехії. 

З додатковими питаннями з приводу НМТ-2023 можна звертатися за телефонами «гарячої лінії» Харківського РЦОЯО:

  • 099 115 38 18,
  • 063 682 82 10.

Джерело

Новости Харькова