Війна за радянським підручником. Що відбувається на Куп’янському напрямку?

У Харківській області ворог зосередив угрупування у складі 45 тисяч чоловік.

Росія діє за тактикою, яку використовували ще за радянських часів.

Куп’янський напрямок влітку став одним з основних, де росіяни ще намагаються атакувати.

Зараз там воюють 45 000 російських військових. Ще 48 000 окупантів знаходяться на Лиманському напрямку. Загалом на цих двох напрямках Росія використовує штурмові загони «Шторм-Z» і регулярні війська, у тому числі танковий полк (Кантемирівську дивізію). Про це повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону 27 серпня.

«Загалом, якщо дивитися на весь Лимано-Куп’янський напрямок, то там перебувають близько 110 000 російських військовослужбовців. Але якщо ми будемо сегментувати, наприклад, щодо Куп’янського напрямку, то там знаходиться 45 000, а на Лиманському — 48 000 російських окупаційних військ», — розповів Євлаш.

За словами Євлаша, російські окупанти на війні користуються рекомендаціями радянських підручників. У суботу 26 серпня вони завдали 620 ударів та 15 авіаційних ударів на Лимано-Куп’янському напрямку. Наразі вони дещо змінили акцент із Куп’янського напрямку на Новоєгорівку на кордоні Луганської та Харківської областей. Найближчий великий населений пункт — селище Борова — знаходиться приблизно в 30 кілометрах звідти. Українська армія тримає позиції. Захисники відбили десять штурмів загарбників. Були вбиті 117 окупантів, знищені два танки, дві бойові машини десанту, станція «Муром-М» і польовий склад із боєприпасами.

Фото: скриншот карти

«Плани у них залишаються ті ж самі, що й були. Просто кількістю завалювати наші позиції, а також створювати так звані «вогняні вали», як пишуть ще радянські підручники. Наприклад, для того, щоб взяти ротний чи взводний опорний пункт, треба використати 40 000 боєприпасів. Так вони ці 40 000 боєприпасів і вкладають», — сказав Євлаш.

За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, у неділю 27 серпня на Куп’янському напрямку з артилерії та мінометів росіяни обстріляли Кам’янку, Дворічну, Синьківку, Іванівку, Кислівку та Берестове. На Слобожанському напрямку були обстріляні Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Бударки та Колодязне. Крім цього, по селу Окіп ударили з авіації.

Загалом протягом тижня на Лимано-Куп’янському напрямку велися важкі бої. Як зазначила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, росіяни там перегруповуються, зокрема перекидають десантно-штурмові підрозділи. Вони прагнуть відвернути українську армію від Бахмутського напрямку, на якому Збройні сили України мали успіхи.

«Попри те, що ворог там був добре знищений нашими оборонцями, вони збирають там нові сили, їх туди підтягують, вони там перегрупування здійснюють. І намагаються використовувати найпрофесійніші свої підрозділи, десантно-штурмові. Дійсно, вони не полишають планів рухатися цими напрямками попри те, що їм не вдається це зробити», — сказала Маляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гелікоптер РФ приземлився на Харківщині, екіпаж ліквідували

У той же час деякі підрозділи росіяни перекидають з Куп’янсько-Лиманського напряму на Токмак, куди поступово просувається українська армія. 

«Судячи зі всього, командування противника почало оперативне розгортання 76-ї десантно-штурмової дивізії на Токмацькому напрямку. Принаймні, один її полк, 104-й десантно-штурмовий, переміщенний з Лиманського напрямку, вже фіксується південно-східніше села Новопрокопівка», — пише військовий оглядач Костянтин Машовець. 

Інший військовий аналітик Денис Попович прогнозує, що найближчим часом росіяни відведуть значні сили зі сходу Харківської області у Запорізьку, де ЗСУ продовжують проривати оборону. 

«Ми зараз бачимо, що є успіхи українських бійців на Запорізькому напрямку, біля Токмака. Збройні сили РФ вони перекидають туди підкріплення, щоб зупинити просування, оскільки воно загрожує виходом до міста Токмак, який є дуже важливим центром, і логістичним, і опорним», — заявив Попов в ефірі «24 каналу». 

Як писав KharkovNEWS.info, на Куп’янському напрямку російські командири гонять колишніх ув’язнених у м’ясні штурми. Представників приватної компанії «Вагнер» там вже немає.

Джерело

Новости Харькова