Відсторонили голову суду на Харківщині, який працював на росіян

Володимир Купін утік після деокупації.

Володимир Купін працював на російських окупантів.

13 березня Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя внесла подання щодо звільнення з посади судді Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна, який добровільно перейшов на бік ворога під час окупації.

«Друга Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що дисциплінарний проступок судді характеризується особливою тяжкістю, оскільки посягає на основоположні цінності, на яких ґрунтується судова система та які є важливими для кожної держави загалом. Наслідком таких дій є підрив авторитету правосуддя та суспільної довіри до суду. Дисциплінарним стягненням, пропорційним вчиненому дисциплінарному проступку, може бути лише подання про звільнення судді з посади», — повідомили у Вищій раді правосуддя.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, голова Балаклійського райсуду Харківщини Володимир Купін тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

«У разі ухвалення органом, що розглядає справи про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, рішення про застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади такий суддя автоматично тимчасово відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про його звільнення з посади Вищою радою правосуддя. Судді вважаються тимчасово відстороненими від здійснення правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення», — пояснили у прокуратурі.

Слідчі встановили, що Купін у квітні 2022 року виїхав із Балаклії до окупованого Куп’янська та влаштувався до так званої «ВГА Харьковской области». Він обійняв посаду «и. о. заместителя начальника управления — начальника отдела юридического сопровождения». Зрадник надавав жителям юридичні консультації стосовно російського законодавства та схиляв співпрацювати із загарбниками.

Після деокупації Купін утік. Його оголосили у розшук. Купіна обвинувачують за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Справу слухають у Червонозаводському райсуді Харкова.

Як писав KharkovNEWS.info, Володимир Купін став суддею Балаклійського районного суду Харківської області 18 травня 2012 року. На загальних зборах суддів Балаклійського райсуду 10 листопада 2021 року його обрали головою. Він уродженець селища Приколотне у Великобурлуцькій громаді.

Джерело

Новости Харькова