Три полеглі бійці харківської бригади отримали Героя України

Президент присвоїв звання бойовому медику, піхотинцю та розвіднику.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Герой україни трьом бійцям 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка.

Про це йдеться на сторінці бригади у Facebook.

Героями України (посмертно) стали Іван Щоголев, Олексій Миршавий та Євген Храпко.

Іван Щоголев — молодший сержант, розвідник та засновник «Бешкетників Сірка», 24 роки. Загинув 25 березня 2023 року на Сватівському напрямку, 29 березня його поховали на Алеї Слави у Харкові.

Ще у 2016 році вступив до лав добровольчого батальйону ДУК, нищив окупантів під командуванням Дмитра Коцюбайла Да Вінчі. Пізніше заснував взвод «бешкетники», який назвали задовго до повномасштабного вторгнення російських окупантів і так пояснювали назву: “Ті, хто до нас доєднуються — люди непересічні, вже з досвідом та мотивацією — однодумці. І в кожного є наш шеврон, на якому зображено череп та вовча морда, адже ми віримо, що Сірко був характерником та вмів перевтілюватися з людини на тварину і навпаки та наводити на ворога жах, а ми — послідовники великого отамана”.

Після загибелі Щегла побратими зареєстрували петицію про надання бійцю звання Героя України.

Олексій Миршавий — молодший сержант–піхотинець, командир ударно-штурмової групи, 34 роки. 

Євген Храпко — сержант–бойовий медик, засновник одного з центрів підготовки медиків на базі НЦ «Десна», 37 років. Загинув 11 червня 2022 року, коли його автомобіль “швидкої” наїхав на міну під час евакуації поранених на півночі Харківської області. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Йому також просили надати звання Героя України.  

«Кожен з цих славних воїнів самовіддано боронив країну, не жаліючи сил та здоров’я. Вони достойні вищих нагород», — зазначили у 92-й бригаді.

Як писав KharkovNEWS.info, Володимир Зеленський вручив нагороду сім’ї загиблого Героя з Харківщини

Джерело

Новости Харькова