Транспорт у законі. Чи повернуться трамваї в Харкові на довоєнні маршрути?

Салтівку та узвіз Весніна знову з`єднають, але не трамвайним маршрутом.

Суд визнав протиправним демонтаж трамвайних рейок на Весніна. Це не означає, що найближчим часом вони повернуться на своє місце. У міськраді обіцяють відновити транспортне сполучення між Салтівкою та центром, але навряд чи воно буде трамвайним.

Судове протистояння активістів руху «За трамвай на Весніна» проти міської ради, що тягнулося майже пів року, завершилась частковою перемогою позивачів. Вони не повністю задоволені рішенням, але вважають, що воно матиме наслідки для всієї транспортної системи Харкова.

За що судилися?

Нагадаємо, причиною для звернення до суду став демонтаж трамвайних колій на вулиці Весніна. Це зробили у травні 2022 року, коли Харків ще обстрілювали з усіх видів озброєння.

Харків’яни Олексій Свід, Ірина Кравченко та Павло Храмов обурились такою «піратською реконструкцією», як вони її назвали — без обговорень, без урахування думки громадськості і, головне, з порушенням Генерального плану міста.

У суді представники Юридичного департаменту міської ради доводили, що на вулиці Весніна тривала не реконструкція, а ремонт, отже, узгоджувати такі роботи з Генпланом немає ніякої потреби. Господарський суд п’ять місяців слухав обидві сторони, вивчав документи і, нарешті, постановив, що праві позивачі — але частково. Суд визнав незаконною реконструкцію на Весніна і дії міської ради щодо цих робіт. Але це не означає, що трамвайні рейки повернуться на узвіз — нічого такого у скороченому тексті рішення, яке зачитав суддя, немає.

Так проходила реконструкція вулиці. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«В іншій частині позовних вимог — зокрема зобов’язати повернути трамвай на вулицю Весніна — суд відмовив. Поки незрозуміло, чому, адже було оголошено тільки скорочений текст рішення. Тому чекаємо поки повний текст рішення, щоб зрозуміти мотиви суду», — так прокоментувала ситуацію одна з позивачок, Ірина Кравченко.

Олексій Свід загалом задоволений рішенням суду, каже, це — той мінімум, на який очікували позивачі.

«Ми очікували, що суддя як мінімум підтримає того, що стосувалося мого позову — генплану міста. Його порушення очевидне, бо там написано, що трамвайна лінія в цьому місці має зберігатись. Ми дуже раді, що суд визнав дані ремонтні роботи неправомірними — це великий крок вперед. Прямої вказівки міськраді відновлювати колії немає, але якщо б навіть суд нас підтримав, ми не розраховували, що міськрада наступного дня кинеться щось там відновлювати. Все-таки в нас війна», — прокоментував KharkovNEWS.info рішення суду Олексій Свід.

Повну версію рішення буде оприлюднено наприкінці цього тижня або на початку наступного. Позивачі не виключають, що міська рада може подати апеляцію.

Замість трамваю — електробус

26-й трамвайний маршрут до війни був одним з найдовших у Харкові — він з’єднував такі віддалені райони як Північну Салтівку та ХТЗ, а також дозволяв жителям мікрорайонів напряму дістатися до центру, не роблячи пересадку на метро. У міському департаменті  будівництва та шляхового господарства визнають, що такий маршрут потрібен і обіцяють його відновити, але не повністю, і не за рахунок трамваю.

«Є ще одна перспектива — закупівля електробусів, і мер анонсував це. Один з маршрутів який буде, основний — це буде якраз маршрут, що з’єднуватиме Салтівку та вулицю Весніна, і це як раз буде альтернатива», — повідомив KharkovNEWS.info директор департаменту будівництва та шляхового господарства Дмитро Липовий.

За його словами, у міськраді навіть розглядають варіанти повернення трамвайного маршруту в цей район — адже рейки зняли лише на Весніна та Мироносицькій.

Останнім часом трамваї потроху повертаються до центру. Великою подією для Харкова стало відновлення 12-го маршруту напередодні Нового року — він пов’язує Південний вокзал із Центральним парком.

12-й трамвай повернувся у центр. Фото: Харківська міськрада

«Це, безумовно, радість, що завдяки цьому маршруту зберігається лінія в центрі міста. У майбутньому,  коли буде відновлена підстанція в бік селища Жуковського, нам потрібно буде думати про те, що треба протягувати цю лінію далі хоча б до «ХАІ», — каже Олексій Свід.

Це поки що — досить далека перспектива, адже за час війни кількість харківських трамваїв, які щодня виїжджають на маршрути, зменшилась із 167 до 69, підстанції розбиті, контактна мережа частково знищена. Оскільки пасажири за проїзд не платять, то грошей на відновлення обмаль, не кажучи вже про розвиток. Маршрути відновлюють поступово — цього року трамвай може повернутися  на вулицю Тракторобудівників до метро «Героїв Праці».

«Треба ремонтувати підстанцію, рейки, контактну мережу. Провели процедуру щодо закупівлі контактної мережі та кріплень — роботи тривають, все буде залежати від існування. Казати про строки ще дуже рано», — розказав Дмитро Липовий.  

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова