Терехову дали місяць на те, щоб привести укриття до ладу

Захисні споруди у Харкові та ще кількох населених пунктах визнані не готовими до використання.

Привести укриття у належний стан мають до 25 липня.

26 червня Президент України Володимир Зеленський підписав указ №353/2023, який увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення». Відповідний указ опублікований на сайті президента.

Згідно з рішенням, під час перевірок неготовими виявилися укриття у Запорізькій, Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області, Конотопському районі Сумської області, а також містах — Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві.

Тому обласним адміністраціям та органам місцевого самоврядування доручили притягнути до дисциплінарної відповідальності керівних працівників та інших посадових осіб, які відповідають за утримання й експлуатацію укриттів. Зробити вони повинні це до 30 червня. Цей же строк установлений для того, щоб вилучити з електронних мап укриттів ті об’єкти, які не можуть використовуватися як укриття.

Місяць дається обласним військовим адміністраціям і органам місцевого самоврядування для приведення до ладу захисних споруд. Також вони мають збільшити кількість укриттів для того, щоб повністю забезпечити все населення.

«Привести до 25 липня 2023 року в належний стан наявні укриття, забезпечити цілодобовий та безперешкодний доступ до них, а також надати онлайн-доступ населенню до інформації про наявні захисні споруди цивільного захисту, створити кол-центри для прийому, обробки та оперативного реагування на звернення громадян, розробити електронні мапи укриттів, чат-боти та інші інформаційні ресурси», — сказано у рішенні РНБО.

Крім того, Кабміну доручили внести до 31 липня до Верховної Ради пропозиції щодо змін до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення та закони, які би посилювали відповідальність посадових осіб і балансоутримувачів за неготові укриття.

Нагадаємо, після трагедії в Києві, коли під час обстрілу та через зачинене загинули троє людей, зокрема дитина, Президент України Володимир Зеленський звернувся до місцевої влади із вимогою зробити укриття у громадах доступними для жителів та поінформувати людей про збільшення їхньої кількості. 

Після цього голова ХОВА Олег Синєгубов доручив головам районних, сільських, міських військових адміністрації, місцевому самоврядуванню, поліцейським та рятувальникам перевірити укриття щодо доступності у «максимально стислі терміни».

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області нещодавно перевірили стан захисних споруд. Із 4210 укриттів (найпростіші укриття, споруди подвійного призначення — метрополітен, переходи та паркінги) 762 виявилися непридатними для використання за призначенням. Балансоутримувачам доручили привести їх у відповідність. Зробити найближчим часом це можна у 6% укриттів. Комісії вже розпочали повторні перевірки.

Джерело

Новости Харькова