Суд зобов’язав знести згорілий пансіонат для літніх людей у Харкові

Пансіонат, у якому загинули 15 людей, побудували на земельній ділянці незаконно.

Будівля пансіонату «Золотий час» на Холодній Горі буде знесена.

Таке рішення ухвалив Київський районний суд Полтави.

Йдеться про будинок для літніх людей, який згорів у січні 2021 року. Тоді в ньому загинули 15 людей похилого віку. 

Слідство встановило, що двоповерхову будівлю, побудована у 2012 році, де розміщувався пансіонат для людей похилого віку, побудували самовільно, без належної проєктно-дозвільної документації. Будинок не введений в експлуатацію належним чином, електропостачання до нього провели самовільно, всупереч вимогам пожежної безпеки. Харківська міська рада ще у 2008 році надала земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, але договір оренди так і не уклали. Харківська міська рада — власник ділянки — ніяких заходів з цього приводу не вживала, тож прокуратура у  2021 році звернулася до суду з позовом. 

«Суд задовольнив позовну заяву керівника Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради до фізичної особи про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання її повернення з приведенням у придатний для використання стан, включаючи знесення самочинно збудованого майна», — розповіли в пресслужбі обласної прокуратури.

Власники будинку мають право на апеляційне оскарження  судового рішення. Тим часом триває судовий розгляд справи щодо чотирьох чоловік, а саме господаря будинку, орендаря будинку, його дружини — директора закладу і адміністратора, за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України (порушення вимог пожежної безпеки). Усі обвинувачені вийшли з-під варти під заставу. Власник пансіонату вніс найбільшу суму — 1 млн 40 тисяч гривень. В орендаря будинку, його дружини, яка була директоркою закладу, та адміністратора — 198 840 гривень застави.

Джерело

Новости Харькова