Суд зобов’язав відремонтувати дві пам’ятки архітектури в Харкові

Пам'ятки архітектури знаходяться на вулицях Каразіна та Бажанова.

Фірма привела пам’ятку архітектури у занедбаний стан, власник квартири в іншій будівлі-пам’ятці зробив прибудову.

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позови щодо приведення в належний стан двох пам’яток архітектури в Харкові — по вулиці Каразіна та Маршала Бажанова. Триває строк на апеляційне оскарження. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

До суду звернулася Київська окружна прокуратура Харкова. Щодо пам’ятки по вулиці Каразіна позивалися до товариства з обмеженою відповідальністю. Це — одноповерхова будівля. У позові вимагали привести її у належний санітарний, протипожежний і технічний стан.

«Прокурори довели, що в порушення вимог охоронного договору та Закону України «Про охорону культурної спадщини» товариство з обмеженою відповідальністю, яке є власником будівлі, не здійснило необхідні ремонтні роботи, внаслідок чого будівля прийшла у занедбаний стан», — розповіли в прокуратурі.

Зазначено, на перетині вулиць Каразіна та Мироносицької знаходиться Будинок чаю. Його звели у XX столітті. Ім’я архітектора точно невідомо, дослідники вважають, що це був Олександр Гінзбург. Будинок побудований у стилі — модерн. Будинок звели за замовленням шведського консула Адольфа-Густава Мюнха.

Інший позив був спрямований до фізичної особи. У ньому вимагали відновити приміщення іншої пам’ятки — двоповерхового житлового будинку по вулиці Маршала Бажанова. Прокурори встановили, що власник квартири на другому поверсі реконструював балкон із боку головного фасаду та зробив прибудову з боку подвір’я.

Суд наказав власнику відновити квартиру й приміщення спільного користування — привести до того вигляду, в якому вони були до початку будівництва.

Як писав KharkovNEWS.info, на земельних ділянках по вулиці Пушкінській та Куликовській розташована пам’ятка археології. Київська окружна прокуратура Харкова вимагає визнати незаконними та скасувати рішення міськради, а також визнати недійсними договори купівлі-продажу цих земельних ділянок і повернути їх державі. 

Джерело

Новости Харькова