Служба безпеки встановила братів-навідників на Грозу, де загинули 55 людей

Навідники переховуються в Росії.

Співробітники Служби безпеки України викрили двох навідників на село Гроза Шевченківської громади (Куп’янський район), де загинули через російський удар «Іскандером» 55 людини.

Навідниками виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Коли селище перебувало під окупацією, колишні поліцейські, Володимир і Дмитро Мамони, перейшли на бік загарбників та влаштувалися до «управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області». Один обійняв посаду «водія конвойної групи», інший — «інспектора дорожньо-патрульної служби». Напередодні деокупації обидва із сім’ями втекли в Росію, вони працювали на її користь.

«За вказівками російських окупантів вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Для цього «втемну» залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини. Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону», — розповіли в СБУ.

Збирати дані про заплановане перепоховання загиблого українського військового у Грозі почали у жовтні, попри те, що розуміли: під час удару загинуть цивільні, у тому числі їхні знайомі й ті, хто передавав їм інформацію.

«Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам. Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер М». Тоді внаслідок повітряної атаки рф загинули 53 мирних жителі, серед них – малолітня дитина. Ще шестеро цивільних були поранені», — зазначили в СБУ.

Слідчі заочно оголосили обом навідникам за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Дії Володимира Мамона кваліфікували також  за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Зараз обидва підозрюваних ховаються у Росії, тому правоохоронці проводять заходи для встановлення їхнього місця перебування.

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня. Удар здійснили по магазину і кафе, де проходили поминки. Там знаходилися близько 60 людей.

Станом на ранок 11 жовтня у Харківській обласній прокуратурі повідомили, що кількість загиблих у Грозі збільшилася до 55 людей. За добу встановили серед загиблих ще дві жінки, які до цього вважалися як зниклі безвісти. Серед загиблих є 8-річний хлопчик. 

Джерело

Новости Харькова