Скільки ракет та КАБів випустили росіяни по Харківській області у 2024 році

Зафіксовано понад 1100 обстрілів.

Ворог посилив обстріли Харківщини у порівнянні із минулим роком. 

Із початку 2024 року російські окупанти здійснили 1106 обстрілів Харківщини, тоді як за весь минулий рік було зафіксовано 3500 ударів. Від січня цього року загарбники спрямували на територію регіону понад 2500 снарядів, зокрема 181 ракету та 302 керовані авіабомби. По Харкову було завдано 103 удари (60 ракетних, 11 — керованими авіабомбами та 32 удари за допомогою безпілотників, повідомив начальник ГУ Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко в ефірі програми «Про головне» на радіо NovaLine. 

«Що стосується тієї обстановки, з якої ми можемо робити висновки, це значно посилені обстріли саме у 2024 році, із січня. Це виражається у кількісному плані. Наведу декілька цифр. За весь 2023 рік у Харківській області зафіксовано було 3500 обстрілів, і було застосовано ворогом саме по області 240 ракет (це балістика і крилаті ракети), 130 КАБів. Це те, що вони за весь 23-й рік стосовно нас застосували. 120 БпЛА, 212 разів вони вдарили з РСЗВ різного калібру і інші обстріли — це міномети, артилерія — 152, 122-й калібр (це, звичайно, що Куп’янський напрямок, Вовчанський, Козача Лопань, селища вздовж кордону у Золочівській громаді, це такі як Одноробівка, Уди тощо. То вже за цей рік, із січня, ми зафіксували 1106 фактів обстрілів, обстріл — це не значить, що один снаряд. Наприклад, якщо 10-12 снарядів прилітає по Вовчанську, ми рахуємо це як один обстріл. Тобто снарядів десь приблизно застосовано по області — більше 2500», — сказав Тимошко. 

За словами Тимошка, наразі російські окупанти намагаються завдати найбільшої шкоди мирному населенню, для цього удари здійснюють частіше вдень — із 11:00 до 16:00. 

«Тому удари останнім часом, це приблизно десь останній місяць, стали завдаватися не вночі, як раніше. Ми всі пам’ятаємо 22-й рік, 23-й рік початок, коли майже все місто Харків стояло біля вікон і рахувало кількість вильотів з Бєлгородської народної республіки, коли вони били в один час тоді, наприклад, тиждень вони б’ють у 23:00, тиждень — о 24:00, тиждень — о першій. Чому вони тоді це робили, що вони не розуміли, що все місто чекає 23:00? Так, вони розуміли. Це пакосничество, принизити людей, завдати найбільше моральної шкоди. Зараз удари завдаються серед білого дня. Тобто приблизно з 11:00 до 16:00 щодня ми фіксуємо прильоти КАБів, Золочівська громада, Вовчанська, Липецький напрямок, ракетні обстріли Чугуїв», — розповів Тимошко. 

Як писав KharkovNEWS.info, на прикордонні Харківщини окупанти посилили обстріли. Більше обстрілів фіксують по населених пунктах, які розташовані на півночі області — у Харківському та Богодухівському районах. Росіяни застосовують усі види озброєння: керовані авіаційні бомби, артилерію, танки, міномети тощо.

Джерело

Новости Харькова