У ХОВА розказали про дорожню карту на наступний опалювальний сезон

Через російські атаки на енергомережу у регіоні хочуть децентралізувати систему опалення.

У Харківській області готуються до нового опалювального сезону.

Після того, як росіяни знищили майже усю генерацію (ТЕЦ-5, Зміївську ТЕС) та енергетичну логістику (підстанції у Харкові), владі необхідно швидко вирішити, яким чином проходити наступний опалювальний сезон. За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, уже розроблена детальна дорожня карта щодо підготовки до опалювального сезону та визначена потреба. Робота проводиться по двох напрямках — відновлення великих енергетичних об’єктів та децентралізація складових системи ЖКГ. 

«Зараз ми думаємо вже про новий опалювальний сезон, і, дійсно, тут ми маємо працювати у двох напрямках. Перший: ми маємо все ж таки відновлювати все, що було ворогом зруйновано або пошкоджено, і в тому числі великі енергетичні об’єкти, оскільки зараз повністю від них відмовитися у нас це буде досить важко і проблематично. Поряд із цим ми маємо думати про запровадження новітніх технологій і децентралізацію і електропостачання, і енергопостачання, і теплопостачання, що вже, в принципі, реалізується, просто не в таких масштабах», — сказав Синєгубов.

Для децентралізації тепломережі є кілька варіантів: встановлення модульних газових котелень, когенераційних установок та газотурбінних енергоблоків. Проте для цього потрібно багато коштів, тому область розраховує на підтримку міжнародних партнерів. Чиновники говорять, що газотурбінні установок зможуть забезпечити потреби Харкова та населених пунктів області.

«І третє питання — це газотурбінні установки. Для їх монтажу потрібна досить велика кількість часу і коштів. І вони виробляють електроенергію у більшій кількості. Це може бути 5 МВт, може бути 20 МВт, може бути 50 МВт і 100 МВт навіть, при тому, що вся Харківська область споживає влітку приблизно 700 МВт електроенергії разом з містом Харковом, це якщо зовсім без обмежень з усією промисловістю тощо. Взимку це приблизно 850-900 МВт електроенергії. Тому ці установки можуть забезпечити потребу не лише міста Харкова, а й області, населених пунктів області на власну електрогенерацію, і ми не вимушені будемо запозичувати її з інших областей», — пояснив Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові для підготовки до опалювального сезону перегрупують міський бюджет та візьмуть гроші у Європейського банку реконструкції та розвитку. Місто хоче встановити мінікотельні.

Джерело

Новости Харькова