Сиваш, Лихачове чи Травень? Місто в Харківській області шукає нову назву

Первомайський планували перейменувати ще шість років тому.

Уперше в новітній історії Харківської області буде перейменовано місто. Цього року у Первомайському вирішили позбавитись радянської спадщини та обрати нову назву. 

Первомайський — одне з найбільших міст в Харківській області. До війни тут проживало близько 30 тисяч чоловік, раніше це був районний центр, зараз Первомайський входить до Лозівського району. Місто молоде, як і його назва. Первомайським воно стало у 1952 році, а до цього називалось Лихачове. Міський голова вважає, що обидві назви не підходять.

Рішення ухвалять народні депутати

У новітній історії Харківської області міста ще не перейменовували. У 2016 році, коли Україна боролася з комуністичною спадщиною в топоніміці, нові назви отримали близко 40 сіл та селищ в Харківській області: селище Червоний Донець стало просто Донцем, селище Комуніст — Докучаївським і так далі. Тоді ж, у 2016 році, Верховна Рада мала перейменувати і місто Первомайський. 

«Тоді «Інститут національної пам’яті», який розробляв Закон про декомунізацію, випустив назву з переліку обов’язкових. Натомість нам надіслали листа, у якому порадили добровільно змінити назву, оскільки назва Первомайський використовувалась Радянським Союзом для пропаганди комуністичних цінностей. Зараз це питання знову актуальне. Ми бачимо в суспільстві запит на це», — розповів KharkovNEWS.info Первомайський міський голова Микола Бакшеєв.

У міськраді вирішили провести опитування щодо нового імені міста. За посиланням свої варіанти можуть запропонувати всі охочі — як жителі громади, так і просто громадяни, небайдужі до топоніміки. Для цього треба заповнити анкету, де вказати своє ім’я та контактну інформацію, стать, вік, освіту, запропонувати нову назву міста та обґрунтувати свою пропозицію. 

Залізнична станція Первомайського залишила історичну назву. Фото: Вікіпедія

Далі за роботу візьметься топонімічна комісія міськради. Її члени розглянуть пропозиції, виберуть з них найбільш відповідні та винесуть їх на публічне голосування, під час якого вже тільки жителі громади обиратимуть з-поміж запропонованих назв найкращу.  

«Це буде онлайн-голосування за допомогою сервісу петицій, ми вже проводили так неодноразово, Остаточне рішення все одно за депутатами Верховної Ради. Це не є процедура, врахована законом, ми хочемо максимально врахувати думку місцевих жителів», — пояснює мер.

Після того, як відбудеться голосування, ту назву, за яку віддадуть найбільше голосів, депутати міськради запропонують ухвалити народним депутатам окремим клопотанням про перейменування міста. Але остаточне рішення все одно лишається за парламентарями. Усі ці процедури, за припущенням міського голови, триватимуть не менше двох місяців.

Коли Первомайський переіменують, деякий час стара та нова назви існуватимуть паралельно. При заміні паспорта чи інших документів, де значиться місце реєстрації, туди писатимуть нову назву міста, але спеціально замінювати старі документи не буде потрібно — так само, як зараз жителі Кропивницького чи Дніпра не змінюють паспорти, де написано, що вони живуть в Кіровограді чи Дніпропетровську.

Чому стара назва не підходить?

Зараз варіанти нової назви міста Первомайський активно обговорюють в соцмережах. Безліч місцевих жителів впевнені, що краще повернути історичну назву — Лихачове. Так досі називається залізнична станція в Первомайському, бо коли в 1952 році міняли назву, залізничники не погодилися на зміни, аби не виникло плутанини (на Південній залізниці вже є станція з такою назвою). 

Місто почало життя у 1869 році саме як залізнична станція. Збудована вона була на землях поміщика Лихачова. Але зараз, на думку міського голови, повертати цю назву недоречно.

«До історичної назви є питання. Лихачов був російський поміщик, офіцер, який отримав тут наділ від Катерини Другої. Відомо, що сталося з пам’ятником Катерині в Одесі, тому навряд чи ми будемо розглядати можливість повернення до цієї назви», — каже Микола Бакшеєв.

Він планує проконсультуватися з цього приводу з «Інститутом національної пам’яті».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Гагаріна та Мічуріна. У громаді Харківської області перейменували два десятки вулиць та провулків

Ще одна історична назва, яку часто пропонують учасники опитування, — Сиваш. Так називається озеро, біля якого збудував садибу поміщик Лихачов, з нього брали воду для залізничної станції. Там же було й одноіменне село, значно старше за станцію — воно згадується в документах ще наприкінці ХVIII сторіччя. У 1994 році Сиваш увійшов до складу міста Первомайський.  

Деякі учасники опитування пропонують зберегти посилання до сучасної назви, наприклад, перееіменувати Первомайський на місто Травень. Інші пропонують назвати місто «Хімік», бо свого часу тут працював великий хімічний комбінат. Зустрічаються і дуже екзотичні пропозиції: перейменувати місто на Лос-Анджелес — за аналогією з Нью-Йорком, який знаходиться в Донецькій області. Поки що обговорення тривають, долучитися до них із власною пропозицією можна, заповнивши анкету за посиланням. 

Джерело

Новости Харькова