14 претендентів на вакансію: чим живе ринок праці на Харківщини у 2024 році та яких спеціалістів шукають роботодавці

За інформацією: Суспільне Харків.

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

У Харківській області 12 тисяч людей офіційно безробітні та шукають роботу. Вакансій — 2700. У деяких районах області потенційно на одну пропозицію можуть претендувати до 14 людей. Але за перші три місяці 2024 року вакансій на ринку праці Харківщини стало більше, ніж у цей час рік тому.

Які державні програми, гранти, ваучери є для працедавців, підприємців-початківців та тих, хто хоче змінити професію? Які популярні вакансії у регіоні?

Розмова Українського Радіо Харкова з директором обласного центру зайнятості Олександром Котуковим. Далі — пряма мова.

Яка ситуація на ринку праці Харкова та області

У 2024 році щомісяця зростає кількість тих, хто реєструється у нас як безробітні. Також у нас суттєво зростає кількість вакансій, які пропонуються роботодавцями. Упродовж першого кварталу до нас звернулися на третину більше роботодавців, які надали на 40% більше вакансій порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Вакансії активно пропонуються в різних сферах. Це не тільки сезонні роботи в сільському господарстві, а й охорона здоров'я, гуртова та роздрібна торгівля, освіта, державне управління, транспорт, переробна промисловість. Можемо констатувати поступове зростання як вакансій, так і пропозицій на ринку праці.

Як не дивно, суттєво зріс попит на юристів, юрисконсультів, бухгалтерів, працівників у сфері оподаткування та обліку.

КП «Шляхрембуд». 13 жовтня російські ракети впали на узбіччі на виїзді з Харкова, 14 жовтня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Раніше не було проблем підібрати кадри для державних та комунальних установ, організацій, сьогодні така проблема є. Якщо говорити про комунальні підприємства, то це кваліфіковані працівники: механіки з ремонту транспорту, слюсарі різних спеціальностей, електромонтери, токарі, монтажники, фрезерувальники, електрогазозварники.

Якщо говоримо про сектор публічного управління, то тут і юристи, й економісти, і менеджери різних рівнів.

Від чотирьох до 14 людей на одну вакансію на Харківщині. Яка середня зарплата?

Якщо брати абсолютні цифри, то маємо на сьогодні 12 тис. людей, які звернулися до нас у пошуку роботи, і при цьому ми маємо 2700 актуальних вакансій.

У середньому, це чотири претенденти на одну вакансію.

Але якщо візьмемо ситуацію по області й місту, то вона різна. У Харкові ми маємо відповідність між попитом та пропозицією, а в області у деяких районах, наприклад, у Куп'янському, Ізюмському, там буває, що на одну вакансію 14 претендентів.

Середня заробітна плата по заявлених вакансіях сьогодні 11 тис. 400 гривень. Але ми говоримо про розмір зарплати, який надається роботодавцями як базовий.

Як правило, завжди кожен роботодавець пропонує свою систему стимулювання праці. Це й премії, і якісь надбавки за складність праці, за виконання певних робіт. Тож реальна середня зарплата по області є більшою, ніж та, яку заявляють роботодавці, як базову.

Відновлена ферма у Гусарівці на Харківщині, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Щодо аграрного сектору: ми були на одному із сільськогосподарських підприємств у Красноградському районі, яке займається виробництвом молока, м'ясо-молочної продукції. Ця агрофірма потребує й операторів машинного доїння, і лікаря-ветеринара, і тракториста-машиніста, і слюсаря-ремонтника, і водія. Там сучасне обладнання. Керівники підприємства сказали, що заробітна плата пропонується від 20 тис. гривень. При цьому вони забезпечують гуртожитком.

Які державні програми підтримки діють для працедавців, бізнесу, початківців на Харківщині

Якщо говорити про роботодавців, це може бути компенсація за працевлаштування окремих категорій осіб, так і грантів від держави й не лише від неї.

Загалом у 2023-2024 роках ми залучили до області 323 млн гривень коштів фонду загального обов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. З них 231 млн і майже 100 млн — цьогоріч. Велика частка цих грошей іде саме роботодавцям і як допомога їм розвивати свій бізнес.

Які саме компенсації ми видаємо роботодавцям:

  • це компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Ці люди можуть бути не безробітними, вони просто повинні мати статус ВПО, прийти до роботодавця і ми компенсуємо перші три місяці роботи цих людей у роботодавця. Це гідна підтримка, 8 тис. гривень на місяць мінімальна зарплата, перші три місяці ми сплачуємо, тобто 24 тис. гривень. На сьогодні цією компенсацією скористалося 620 роботодавців і відповідно вони отримали 17 млн гривень компенсації за працевлаштування 1260 внутрішньо переміщених осіб;

Переселенка Наталія Касібіна з онучкою у гуртожитку для ВПО у Валківській громаді, березень 2024 року. Суспільне Харків/Микита Ольховський

  • Ми надаємо роботодавцям компенсацію за працевлаштування безробітних з числа соціально вразливих категорій: молоді, людей з інвалідністю, учасників бойових дій, ветеранів війни, людей передпенсійного віку. Це можуть бути різні компенсації: або 50% оплати праці, або 50% від мінімальної залежно від категорії осіб. Такою компенсацією скористалося 138 роботодавців, які отримали 653 тис. гривень компенсації за працевлаштування 158 людей таких категорій;

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

  • Ми надаємо компенсації суб'єктам малого підприємництва за працевлаштування безробітних на нові робочі місця. Ми співпрацюємо за цим напрямом із 269 підприємцями, які отримали понад 1 млн гривень компенсації;
  • Ми підтримуємо ті підприємства, які опинилися у складній ситуації. Є в нас програма допомоги по частковому безробіттю, коли підприємство через об'єктивні причини вимушене перевести своїх працівників на неповний робочий день. Ми дотуємо ці підприємства і 72 суб'єкти господарювання скористалися такою компенсацією, і це дало можливість зберегти майже півтори тисячі робочих місць;

Швейний цех Ігоря працює під час знеструмлень у Харкові завдяки генераторам, квітень 2024 року. Суспільне Харків

  • За 2023-2024 роки ми видали вже понад 500 грантів на розвиток власної справи на загальну суму майже 100 млн гривень. Це проєкт "єРобота", "Власна справа". Ці гранти видаються всім, хто хоче або створити власний бізнес або розвивати власний бізнес. Є умова: необхідність створення робочих місць. Якщо людина створювала одне робоче місце, то мала можливість отримувати до 150 тис. гривень. Якщо два робочих місця, то 250 тис. гривень. Але нині маємо нові умови: для Харківської області уряд ухвалив постанову, яка дозволяє отримувати на тих же умовах за два робочі місця 500 тис. гривень.

Які можливості дають ваучери на навчання тим, хто шукає роботу на Харківщині

Ваучери на навчання — це програма, яка надає можливість підвищити свою освіту або кваліфікацію за 124 професіями та спеціальностями, які затверджені відповідною постановою Кабміну.

Сьогодні найбільший попит мають такі спеціальності:

  • медсестринство;
  • психологія;
  • медицина;
  • фармація;
  • професії кухаря;
  • водія;
  • тракториста-машиніста.

Саме за цими професіями було отримано найбільшу кількість ваучерів. У 2023 році Харківщина була першою за кількістю виданих ваучерів. Їх було понад півтори тисячі. На травень 2024 року маємо майже 2 тис. ваучерів, виданих у Харківській області.

Ваучери дають можливість коштом держави отримати нову професію або вдосконалити свої вміння й навички, отримати нову спеціальність у будь-якому навчальному закладі України, який має відповідну ліцензію або сертифікат на ведення такої діяльності.

Дві категорії людей, які найбільш отримали ваучери у 2023 році, — це люди віком понад 45 років та мають статус ВПО. Кількість категорій, які можуть отримати такі ваучери, є значно більшою. Це люди, які постраждали внаслідок бойових дій, які були в полоні, отримали каліцтво, це також учасники бойових дій та інші.

Читати ще

Читати ще Харківських підприємців звільнили від сплати частини місцевих податків: що це змінює для бізнесу

Новости Харькова