Норман Фостер шукає ідеї для відновлення Північної Салтівки

Відбирати заявки будуть Фостер, Ігор Терехов та експерти-архітектори.

Учасникам конкурсу потрібно розробити програму модернізації пошкоджених багатоквартирних будинків, при цьому врахувати підвищений рівень безпеки та енергоефективності.

Фундація британського архітектора Нормана Фостера оголосила міжнародний конкурс із відновлення Північної Салтівки, яка найбільше за всі райони міста постраждала від російських ударів. У конкурсі можуть брати участь архітектори, містобудівники, інженери та проєктанти з усього світу.

«Основне завдання полягатиме в розробці програми модернізації пошкоджених багатоквартирних будинків з урахуванням підвищення рівня їхньої безпеки та енергоефективності, а також у створенні зручного громадського простору навколо, — розповів міський голова Ігор Терехов. — Проєкти переможців не лише будуть втілені в життя, а й застосовані в інших локаціях у межах громади».

Конкурс стосується одного мікрорайону міста, у якому присутні зразки п’яти різних типів житлової забудови. Таким чином ідеї можна буде використати для відбудови інших районів Харкова. Учасників просять звернути увагу на облаштування укриттів у будинках.

Заявки на участь у конкурсі можна подати до 12 вересня. Зареєструватися на участь у конкурсі та знайти детальну інформацію про нього можна за посиланням тут. Комунікувати з учасниками будуть англійською мовою.  Конкурс запустила міськрада разом із Фондом Нормана Фостера, Європейською економічною комісією ООН, компанією Arup та інститутом «Харківпроект».

Організатори пропонують надати ідеї, як модернізувати існуючі бетонні панельні будинки та покращити громадські простори, врахувати безпечність та енергоефективність, заохочують рішення щодо відновлення серйозно пошкоджених будівель.

Як зазначив британський архітектор Норман Фостер, до відбудови Харкова залучені не лише експерти, а й місцеві мешканці, серед яких проводили опитування. У подальшому роботи конкурсантів можуть застосувати не лише для Харкова, а й для інших міст країни.

«Протягом останніх двох років Фонд Нормана Фостера співпрацює в Україні з містом Харків, разом з ООН, Arup, з групою місцевих та міжнародних експертів. Це генеральний план майбутньої регенерації, міста майбутнього. Саме на прохання Харківського міського голови ми зібрали команду з підходом «знизу вгору», залучивши місцевих жителів через опитування та анкетування, оскільки найважливішою частиною генерального плану є регенерація житлової забудови, посилення характеру мікрорайонів, і визнаючи, що 75% житлового фонду — це збірні бетонні багатоквартирні будинки радянської епохи, але з повагою до почуття приналежності до місцевості, завдання полягає в тому, щоб відродити ці будинки, створити більше відчуття генерального планування мікрорайону, покращити якість теплоізоляції житла, надання послуг, забезпечити бомбосховища. Цей конкурс спеціально націлений на одну невеличку територію, але в цій області є приклади кожного з п’яти різних типів житлової забудови. Тому зібрані ідеї цього конкурсу можуть бути використані не лише для міста Харків, а також і для інших міст по всій Україні. З цією метою ми зібрали разом журі з місцевих та світових експертів в різних сферах діяльності. Ми запрошуємо вас приєднатися до цього конкурсу та сподіваємося на ваш внесок», — сказав Фостер.

Участь у конкурсі для українських архітекторів безкоштовна, учасники з інших країн мають сплатити за заявку від 90 євро. Проєкти оцінюватиме журі, в яке входить сам Норман Фостер, Ігор Терехов та ін.

Нагадаємо, із весни 2022 року британський архітектор Норман Фостер почав спілкування із представниками Харківського муніципалітету щодо напрацювання ідей по відновленню міста. Пів року група харківських архітекторів на чолі з Дмитром Фоменком формувала банку власних ідей, їх передали до бюро Фостера і чекали відповіді. Усі ці напрацювання поки що «у столі», інвесторів для втілення ідей також немає. Наприклад, наприкінці 2022 року англійці хотіли навчити харків’ян відновлювати зруйновані будинки без розселення людей. Але більше про це ніхто нічого не чув.

Як писав KharkovNEWS.info, команда із 9 харківських архітекторів під проводом всесвітньо відомого Нормана Фостера почала розмови про те, як відбудовувати Харків, у 2022 році. Із англійцями співпрацюавали: директор інституту «Харківпроєкт» Юрій Спасов, колишній керівник харківського філіалу «УкрНДІпроектреставрація» Володимир Новгородов, архітекторка, автор реконструкції Саржиного яру Ольга Клейтман, архітектор, викладач Харківської академії дизайну та мистецтва Сергій Ільченко, архітектори-практики Віктор ЗайденбергОлександр Струльов та Костянтин Критський, архітектор-теоретик Максим Розенфельд.

Чи триває співпраця зараз і що напрацювала команда, невідомо.

Як писав KharkovNEWS.info, восени минулого року уряд Німеччини виділив 1 мільйон євро на розробку Генерального плану розвитку міста Харкова. 

Джерело

Новости Харькова