Пів мільярда збитків: наслідки удару по м’ясокомбінату у Харкові — який вигляд має підприємство

За інформацією: Суспільне Харків.

Олександр Скорик. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

На м'ясокомбінаті працювали 300 людей, каже Олександр Скорик. Один з них — Євгеній Головко. У квітні 2024 року він повернувся на роботу після військової служби. До неї працював на підприємстві 15 років.

Євгеній Головко. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

"Я місяць як буквально з фронту. Мене списали за сімейними обставинами. І прийшов на свою стару базу, на своє підприємство. Відпрацював тут 10 робочих днів — трапилось лихо. Москалі, мати їх, запустили сюди ракету. Це підприємство харчове, завдяки йому наше місто харчувалось", — говорить Головко.

Я живу за три хвилини пішки від м’ясокомбінату. Це був мій вихідний, лежав на дивані. Від удару мене підкинуло з дивану. Ми намагались сюди прорватись, але правоохоронці не пропускали. Ми всі, як одна команда, прийшли сюди.

М’ясокомбінат у Харкові після удару РФ, 9 травня 2024 року. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

Внаслідок ракетного удару по м'ясокомбінату поранені шестеро людей. Скорик каже: у суботу, коли було влучання, була коротка зміна і людей було менше, ніж у будні.

"Один із поранених перебуває у тяжкому стані, двоє — у легкому. Зазвичай, у нас на підприємстві працює приблизно 300 людей, а на зміні приблизно 200 людей. Тому якби це влучання трапилося на 2-3 години раніше, то боюсь уявити що було б", — говорить директор підприємства.

Яна Аркайкіна. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

Одразу після звістки про влучання на підприємство прийшла Яна Аркайкіна — вона працює обвальнювальницею м’яса.

"Більшість працівників були вихідні. Тому тут й не стало братської могили. Ми залишились без роботи. Тут не було боєприпасів, тут просто працювали прості люди. Тепер тут одні руїни. Горіти їм та їхнім рідним у пеклі", — говорить Аркайніна.

М’ясокомбінат у Харкові після удару РФ, 9 травня 2024 року. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

Розбирати потрощені павільйони працівники допомагають з понеділка, 6 травня. Сантехнік Андрій Константинів працює на підприємстві пів року. Переїхав до Харкова, бо завод в Ізюмі, де він працював до того, також знищили росіяни.

"В Ізюмі розбомбили останній завод, на якому я працював. Роботи немає. Я приїхав сюди, щоб годувати родину. Ну от, пів року було все добре. До попелища я вже звик, але був у шоку два дні. Тут все доведеться прибирати. Від температури все покрутило. Воно, може, у будь-який момент луснути та й впасти. Ми прибираємо, сподіваємось на краще", — говорить Андрій Константинів.

Андрій Константинів. Суспільне Харків/Дар’я Нематіан золбін

Олександр Скорик каже — м'ясокомбінат планують відновлювати.

"На цьому підприємстві було найкраще обладнання світових брендів. Приблизно, за найскромнішою оцінкою, втрати складають 500 мільйонів гривень", — говорить підприємець.

Новости Харькова