Ще чотири випадки сказу тварин зафіксували на Харківщині

У селах ввели карантин.

На Чугуївщині виявлено ще чотири випадки сказу.

У селі Таранівка на сказ захворів безпритульний кіт, у Граковому — собака. У Малинівці та Леб’яжому сказ підтвердився у котів. У цих селах ввели карантин і затвердили плани комплексних заходів щодо ліквідації сказу. Загалом із початку 2023 року у Чугуївському районі зареєстровано дев’ять випадків сказу тварин.

Першого жовтня у Таранівці на подвір’я прийшов агресивний безпритульний кіт. Коли власник домоволодіння намагався вигнати тварину, вона укусила його. Наступного дня кота знайшли мертвим. У лабораторії підтвердили сказ. Чоловікові, якого покусав кіт, призначили антирабічні щеплення. Також вакцинували п’ятьох домашніх котів, які живуть у цьому домоволодінні. Таранівка визнана неблагополучним населеним пунктом, там введений із 5 жовтня карантин. Загрозливою зоною є Безпалівка з мисливськими угіддями, зоною спостереження — Пасіки та Першотравневе.

У Граковому у вересні на подвір’я прибігла лисиця та покусала собаку. Власниця домоволодіння вирішила ізолювати тварину, купила вакцину проти сказу та щепила чотирьох домашніх котів. 25 вересня жінка звернулася до Чугуївської дільниці ветмедицини. Там оглянули собаку та вирішили, що йому ще потрібна ізоляція. Проте за три дні собака перестав їсти, а 2 жовтня помер.

«Труп тварини доставлено до Чугуївської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де фахівці лабораторії відділили голову, а труп було спалено. Громадянці рекомендували звернувся до лікаря травматолога-рабіолога для призначення курсу антирабічних щеплень. Жінці розпочато проведення курсу антирабічних щеплень. У домогосподарстві та на місці загибелі тварини проведено дезінфекцію хлорним вапном. Матеріал 03.10.2023 доставлено для дослідження на сказ до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 03.10.2023 року №001158 п.м/23 було підтверджено діагноз сказ», — розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби.

У Граковому ввели карантин із 5 жовтня. Залізничне, Нова Гнилиця та їхні мисливські угіддя є загрозливою зоною, Чкаловське та Коробочкине визначені як зона спостереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нашестя лисиць. У Харківській області різко зросла кількість скажених тварин

У Малинівці у вересні на подвір’я прийшла кішка. Коли хазяйка хотіла її вигнати, вона злякалася та покусала жінку. Кішку вбили, а влабораторії підтвердили сказ. У селі ввели карантин. Чугуїв є загрозливою зоною, Коробочкине — зоною спостереження.

Ще один випадок сказу зафіксований у Леб’яжому. Там 1 жовтня кішка прийшла додому з травмами шкіри. Власниця стала обробляти рани, кішку посадила у ящик. Наступного дня кішка перестала їсти та пити. Коли жінка знову обробляла рани тварині, та покусала її. Другого жовтня кішка померла.

Жінка звернулася до медиків, їй призначений курс антирабічних щеплень. Протиепізоотична комісія оголосила Леб’яже неблагополучним пунктом і ввела там карантин. До загрозливої зони віднесли Базаліївку, зони спостереження — Коробочкине.

Як писав KharkovNEWS.info, у селищі Буди Південноміської громади (Харківський район) зареєстрували сказ у кішки. Тварина захворіла 25 вересня. Власниця помітила, що кішка перебуває у пригніченому стані та наступного дня звернулася до ветлікаря. Однак 27 вересня тварина померла.

Джерело

Новости Харькова