Ще 50 об’єктів культурної спадщини. Що росіяни знищили в центрі Харкова

Ракета прилетіла в колишній маєток Гельферіха.

23 січня росіяни обстріляли центр міста та пошкодили, за попередніми підрахунками, близько 30 об’єктів культурної спадщини в районі Пушкінської та ще 20 — на Залопані. Найбільше постраждало приміщення Національної академії правових наук України — колишній маєток Гельферіха. 

Старовинна ліпнина, відреставровані двері початку ХХ століття, паркет незворотньо втрачені. Маєток Гельферіха пережив німецьку окупацію, але не російські обстріли. Разом з ним постраждали десятки історичних будівель епохи модерну на Пушкінській. Ще одна ракета знову впала в районі Залопані — там теж є втрати історичної забудови.

Блакитний триповерховий маєток Академії правових наук перетворився на руїни. Російська ракета типу С-300 пробила дах, перекриття і повністю знищила оздоблений центральний хол. Ще одна така ж ракета впала у дворі, від неї залишилась вирва. 

До та після ракетного удару. Колаж KharkovNEWS.info

Маєток простояв на цьому місці аж з XIX століття. У 1896 році його збудував для харківського купця першої гільдії Германа Гельферіха відомий архітектор Сергій Загоскін. Серед інших відомих його робіт — гімназія-інтернат для незрячих дітей на Сумській і недільна школа Товариства розповсюдження грамотності (нині Дорожня клінічна лікарня) на вулиці Свободи. Тоді цей будинок виглядав геть інакше — він був двоповерховим і мав інший фасад, дах та прибудови.

«Будівлю перебудували: спочатку — в 1948 році, а потім і в 2000-і роки. В результаті вона виросла до трьох поверхів і змінилася настільки, що лише окремі елементи її фасаду нагадують про первісний вигляд», — писав краєзнавець та дослідник історії Харкова Андрій Парамонов.

Попри це, будівля зберегла безліч автентичних елементів.  

«Будівля була в дуже гарному стані, там були не повністю автентичні інтер’єри, але ліпнина зберігалася, окремі елементи, зокрема, двері, були відреставровані. На жаль, все це  перетворилося на купу сміття. Оздоблення повністю завалене рештками стін. Можливо, вдасться врятувати фрагменти паркету. Ми домовились з представниками Академії, що, коли проводитимуться розбори завалів, ми відберемо якісь рештки, щоб вони могли послужити хоча б зразками для майбутніх відновлювальних робіт», — розповів KharkovNEWS.info архітектор-реставратор Віктор Дворніков, очільник харківського відділення «Штабу порятунку спадщини».

За його попередніми підрахунками, вчорашній ракетний удар пошкодив близько 30 об’єктів історичної забудівлі у центрі міста. Зокрема,  будинки на протилежній стороні вулиці в стилі конструктивізму, Центр народної творчості, розташований в особняку 1910-х років, будівлю з кондитерською на розі з вулицею Багалія, яка була споруджена в 1908 році. Окрім дому Гельферіха, про незворотні втрати не йдеться. Більшість пошкоджень — це вибиті вікна та подряпані фасади. Комунальникам вдалося відразу відновити теплопостачання, до кінця доби обіцяють закрити всі вікна OSB-плитами.

Ще одна ракета 23 січня впала в районі Залопані. Пошкоджень зазнав корпус Державного біотехнологічного університету на вулиці Різдвяній, 19. Це колишня текстильна мануфактура, у 1910 році її збудував відомий архітектор Ржепішевський. Вибуховою хвилею зачепило ще принаймні 20 будівель, отже, за один вечір росіяни пошкодили і знищили пів сотні об’єктів історичної та архітектурної спадщини Харкова.  

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова