СБУ оголосила підозру російському лікарю, який під час окупації Харківщини був «міністром»

Підозру отримав Тамерлан Гогичаєв.

Співробітники Служби безпеки України оголосили підозру 57-річному акушеру-гінекологу Тамерлану Гогичаєву, який під час окупації Харківщини був так званим «министром здравоохранения».

За даними слідства, Гогичаєв до цього працював на посаді заступника голови уряду — міністра охорони здоров’я республіки Північна Осетія (Росія). На посаді «министра здравоохоранения» переналаштовував сферу охорони здоров’я Харківщини під російське законодавство та застосовував осетинську практику лікування хвороб. Під час деокупації Куп’янська втік до Росії. У жовтні 2022 року, коли вже знаходився у Росії, в інтерв’ю російським ЗМІ поширював фейки про українську владу та виправдовував збройну агресію Росії.

«Він поширював фейки російської пропаганди, що нібито українська влада вбиває своїх громадян при їхній спробі виїхати з України до російської федерації. До того ж, він глорифікував російських загарбників, ніби вони «допомагають» українським біженцям, які переїжджають до країни-агресора», — повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Інтерв’ю з Гогичаєвим поширювали на інформаційних ресурсах, підконтрольних російському пропагандисту Олександру Малькевичу, у тому числі на телеканалі «ВТВ Плюс», інтернет-платформах, соцмережах. Також інтерв’ю брали до сюжетів пропагандистських телеканалів RТ і «Санкт-Петербург».

«Ініційована Службою безпеки експертиза мовлення підтвердила протиправний характер висловлювань російського функціонера Гогичаєва», — зазначили в СБУ.

У Харківській обласній прокуратурі навели цитату Гогичаєву, де той бреше про вбивства українців Збройними силами України.

«В одному з репортажів він звинувачує українську армію у вбивствах своїх громадян при їх спробі виїхати до рф, говорячи наступне: «Очень много было, и это уже сообщали другие средства массовой информации о том, что достаточное количество беженцев были убиты при попытке пересечь, допустим, в сторону российской федерации. Мы говорим сейчас конкретно за ЛНР. Те пострадавшие и дети и взрослые, которые выжили, им уделяется особое внимание, как со стороны наших коллег Луганской народной республики — уже как субъекта российской федерации», — повідомила прокуратура.

Підозру Гогичаєву сформували за ч. 3 ст. 436-2 (поширення матеріалів, в яких містяться виправдовування та заперечення збройної агресії Росії проти України, виправдовування окупації частини території України, глорифікація представників збройних формувань Росії, вчинене повторно) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, громадянин Росії під час окупації частини Куп’янського, Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів працював «міністром палива, енергетики та житлово-комунального господарства» у фейковому уряді. 

Джерело

Новости Харькова