Росіяни завдали збитків землям Харківщини на десятки мільярдів гривень

Обстежити всю територію неможливо.

Сільське господарство Харківської області зазнало майже 37 мільярдів гривень збитків через втрати ґрунтів унаслідок війни. 

Через вибухи пошкоджено 4200 гектарів орних земель регіону. Потенційно забрудненими вважаються 28 200 гектарів земель, 3400 гектарів ущільнені через те, що по них пересувалася військова техніка. Про це повідомили у Міністерстві економіки України з посиланням на дослідження Товариства дослідників України. 

Мінекономіки та Міністерство аграрної політики та продовольства у співпраці із Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН замовили дослідження, аби розуміти збитки і надалі вимагати від країни-агресора компенсацій. Дослідники застосували комплексну методологію оцінки збитків на Харківщині, де на 61% територій позначилися бойові дії. Вони проаналізували супутникові знімки земель, розробили електронні карти по ґрунтах, відібрали проби землі та проаналізували у лабораторії.

«Дослідження складалося із трьох етапів: геопросторовий аналіз високоточних супутникових знімків для визначення орних земель та ступеня їх ураження боєприпасами та військовою технікою. Також окремо розроблялися електронні карти типів ґрунтів та рівня їхньої ерозії. Польовий етап  дослідження передбачав  відбір проб уражених ґрунтів для подальшого лабораторного аналізу», — пояснили у Мінекономіки.

За словами заступника начальника Харківської обласної військової адміністрації Євгена Іванова, результатами досліджень зможуть допомогти під час розмінування територій та довести, що продукція, яку виростили на тій або іншій землі, не є забрудненою та небезпечною.

Як повідомили у Мінекономіки, надалі Товариство дослідників хоче провести аналіз території Харківщини у межах 40-кілометрової зони від держкордону та лінії розмежування на кордоні Харківщини та Луганщини, проте наразі там небезпечно працювати.

У дослідженні є інформація по громадах Харківщини, його можна знайти за посиланням тут.

Як писав KharkovNEWS.info, цього року у Харківській області планують розмінувати 180 000 із 570 000 гектарів забруднених вибухонебезпечними предметами земель, що складає третину. У першу чергу обстежують землі з критичною та житловою інфраструктурою.

Джерело

Новости Харькова