У Будинку культури на Харківщині відремонтують стіну за мільйон гривень

У Змієві вирішили відремонтувати Будинок культури.

За аналізом Антикорупційного центру, ціни на матеріали значно завищені.

24 квітня Зміївська міськрада підписала угоду з фізичною особою-підприємцем Сергієм Трущем на капітальний ремонт зовнішньої стіни комунального закладу «Соколівський будинок культури». Стіна , судячи з документів, перебуває в аварійному стані. За її ремонт сплатять 1 119 170 гривень. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«Угоду підписали без проведення торгів. Підрядника обрали самі чиновники. При цьому ціни у кошторисі на матеріали завищені в рази», — зазначив ХАЦ.

Зокрема, акрилову фарбу для стін куплятимуть за 612 гривень (літр), тоді як таку ж можна знайти за ціною 115,9 гривні за літр, що у 5,2 раза дешевше. За пластмасові фасадні дюбелі заплатять 34,41 гривні (штука), усього на них піде більше ніж 40 000 гривень.

«Важко зрозуміти, що це за ексклюзивні дюбелі. Але ось пластикові фасадні коштують від 80 копійок за одиницю, а упаковка на 100 дюбелів коштує 84 гривні. Є безліч варіантів дюбелів із металевим стрижнем, але фактично більшість з них мають ціну за одиницю від однієї до п’яти гривень», — зауважив Антикорупційний центр.

Вартість кілограма суміші для приклеювання та захисту пінополістирольних плит складе 59,41 гривні. Проте, наприклад, суміш для приклеювання та армування пінополістирольних плит Ceresit СТ-85 продають за ціною 15,5 гривні (кілограм). За універсальний гідрофобізатор (захист від води) віддадуть 689 гривень (літр), тоді як на ринку його можна придбати за ціною 347 гривень.

«Таким чином, майже всі позиції у кошторисі, навіть копійчані, мають завищення», — підкреслив ХАЦ.

Зазначимо, кошторис підписав начальник відділу культури, молоді, спорту та туризму Зміївської міської ради Олег Бідулін, якого у лютому цього року суд визнав винним в отриманні 35 000 гривень хабаря.

Як писав KharkovNEWS.info, мера з Харківщини судять за розкрадання грошей на ремонті дитячого садка. Слідчі встановили, що четверо учасників схеми, зокрема мер Змієва Павло Голодніков, привласнили 400 000 гривень під час ремонту дошкільного закладу освіти у Змієві.

Джерело

Новости Харькова