Підприємець із Харківської області робить далекобійні дрони для ударів по Росії

Чоловік організував виробництво дронів на прохання українських спецслужб.

На заході збирають дрони для ударів у далекому тилу Росії.

Підприємець із півночі Харківської області, який виробляв пластикову тару, переїхав на захід України та організував виготовлення далекобійних дронів. Після переїзду він працював у залізничній логістиці, проте влітку минулого року українські спецслужби звернулися до нього із проханням виготовити безпілотний літальний апарат дальнього радіуса дії. Чоловік узяв на роботу кількох ветеранів авіапромисловості та запустив виробництво, організував його в ангарі. Про це пише «Українська правда» з посиланням на The Wall Street Journal.

Ім’я власник заводу попросив не називати. Також не розголошується інформація про місце розташування підприємства, співробітників та назву дрону. На заводі уже працюють 75 співробітників, зокрема 74-річний колишній головний спеціаліст Харківського авіаційного заводу. Вони збирають дрон, а двигун та вибухівку встановлюють на іншому заводі. Підприємець хоче розширятися та запровадити на заводі дві зміни.

«Наступним викликом було розширення. Зараз 75 людей працюють на виробничій лінії, яка починається з пресування скловолоконної сітки у форми у формі крил, хвостів і носів. Після 11 годин затвердіння в печі деталі збираються, щоб зробити невеликий літак із розмахом крил 2 метри. Двигун і вибухівку встановлюють на іншому заводі. Завод може виготовляти лише один-два корпуси кожного типу дронів на день. Щоб збільшити потужність, бізнесмен нещодавно придбав другу піч полімеризації. Він планує розширити приміщення та найняти ще 50 людей для роботи у дві зміни», — розповіли у The Wall Street Journal.

Паралельно із виробництвом підприємець розробляє свою модель дрона із запланованим радіусом дії більше ніж 1000 кілометрів.

У The Wall Street Journal пишуть, що Україна застосовує дрони дальньої дії для ураження нафтопереробних заводів, аеродромів та логістики Росії. Один із виробників дронів каже, що на їх виготовлення потрібно від 30 000 до 300 000 доларів (за один). На думку американського експерта, Україні потрібно масово виготовляти подібні дрони.

«Експерт з безпілотних літальних апаратів Центру військово-морських досліджень США Семюел Бендетт вважає, що все, що Україні потрібно зробити, це оптимізувати виробництво та вибрати ті безпілотники, які можна виготовляти масово. Скільки безпілотників дальньої дії зараз виробляє Україна, невідомо. За словами офіцера української військової розвідки, який брав участь у запуску дронів, лише близько 20% з них досягають своєї цілі через російські перешкоди», — йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Фото: The Wall Street Journal

Як писав KharkovNEWS.info, навесні минулого року компанія Skyassist розробила перший український багатосерійний безпілотний літальний апарат Sirko. Він зроблений із литого корпусу, тому БпЛА можна збирати на конвеєрі. Безпілотник може збирати розвідувальну інформацію на відстані до 30 кілометрів.

Джерело

Новости Харькова