Порушники мовного закону на Харківщині мають заплатити 78 тисяч гривень

Торік виписали штрафів на суму вдвічі вищу.

Найчастіше закон «Про рекламу» порушують власники стоматологічних клінік, салонів краси, оптики, ломбардів.

Згідно з законом, мовою реклами є державна, українська мова. Втім, щороку Держпродспоживслужби виписує штрафи за порушення норм законодавства. Так, цьогоріч до обласного управління надійшло 5 звернень Уповноваженого із захисту державної мови щодо порушень — розміщення зовнішньої реклами в Харкові недержавною мовою (загалом скарги надійшли на майже 400 рекламних носіїв).

Обласне управління ухвалило 46 рішень про накладання штрафу за порушення ч. 1 ст. 6 Закону України «Про рекламу» на суму 78 тис. грн.

«Найчастіше це стоматологія, оптика, ломбарди, салони краси. Наприклад, «Салон красоты» — вивіска така.  Це найчастіше вивіска, реклама російською мовою. Більшість виконує приписи, одразу прибирає і просить не штрафувати», — розповіла начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Світлана Манець в етері Українського радіо. 

«Є такі, що йдуть до суду, але більшість добровільно сплачує штрафи. За декілька років перший такий випадок — стоматологічна клініка вже понесла відповідальність, але знову надійшло звернення про порушення від Уповноваженої особи із захисту державної мови, і буде двукратний розмір від попереднього штрафу. Вивіска була російською мовою», — розповіла Світлана Манець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ресторан зі смаком Росії. Чому заклади Харкова зволікають з українізацією

Торік щодо розміщення реклами недержавною мовою в Харкові зареєстрували 44 скарги споживачів. Ухвалили 32 рішення про накладання штрафу на суму 163 тис. грн.

«До війни Харків був весь з вивісками російською мовою, зараз ситуація змінилась», — зауважила Світлана Манець.

У Держпродспоживслужби наголошують: у разі виявлення порушення, споживачі мають право звернутись до Головного управління в Харківській області. Щоб подати звернення, слід вказати прізвище, ім’я, адресу, суть питання, фото, що підтверджує порушення, та бажано — найменування суб’єкта господарювання та його адресу.

Джерело

Новости Харькова