Поранений на Харківщині хлопець стане героєм фільма режисера, номінованого на Оскар

Стас Лях (на фото із сестрою) буде одним із героїв у фільмі про дітей, які вижили після важких поранень і все життя матимуть на тілі відбитки російської агресії.

Відомий американський режисер Євген Афінеєвський знімає третю документальну стрічку про Україну. Цього разу в його об’єктиві опинилися діти, поранені під час повномасштабного вторгнення Росії.   

Про це повідомляє Національний реабілітаційний центр «Незламні» (UNBROKEN). Євген Афінеєвський хоче розповісти всьому світу, аби ніхто не забував: війна триває, від рук агресора гинуть і страждають діти.

«Героями нового фільму режисера, серед інших, стануть маленькі пацієнти нашого Центру, які заледве вижили після ворожих атак та на все життя матимуть на своїх тілах відбитки російської агресії», – пишуть в UNBROKEN. 

Героями фільму стали:

  • 12-річна Яна Степаненко, яка втратила ноги під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську;
  • 8-річний Ромчик Олексів, який отримав опіки 45% тіла під час масованого терористичного удару по Вінниці;
  • 13-річний Стас Лях, який зазнав важкого поранення мозку, коли спав у своєму домі на Харківщині;
  • братики Янковські, 15-річний Володя та 9-річний Яков, з Одещини та 11-річна Веронічка з Вугледару – внаслідок російських атак вони опинилися під завалами та осиротіли.  

Стас Лях опинився на Харківщині під час повномасштабної війни. Він із батьками переїхав із Краматорська із надією, що там буде безпечніше. У червні 2022 року у кімнату Стаса влучила ракета, дитину поранило уламками.

«Воно вибухнуло в хаті, дах вибухнув і осколки полетіли на нього. Цегла посипалася на нього. І він під ліжко впав разом з татом», — розповідала Лідія Лях.

У реанімації у Харкові хлопець провів 9 днів у комі, у лікарні святого Миколая у Львові стан Стаса стабілізували, закрили виготовленою в Америці пластиною дефект черепа розміром 8 см.

Джерело

Новости Харькова