Полковнику ФСБ, який катував людей і курував вивіз награбованого на Харківщині, повідомили підозру

Підозра оголошена заочно.

Максим Живило катував українських патріотів та дозволяв окупантам за «данину» вивозити награбоване майно місцевих жителів.

Співробітники Служби безпеки України заочно оголосили підозру співробітнику ФСБ Росії, полковнику Максиму Живило, який вчиняв злочини під час окупації Харківської області. Живило працює у 9-му управлінні департаменту оперативної інформації 5-ї служби центрального апарату ФСБ. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, він був призначений на посаду старшого групи, що займалася придушенням руху опору на тимчасово окупованій території Харківщини.

Зокрема, на Чугуївщині підрозділ ФСБ під керівництвом Живило вистежував і викрадав українських патріотів для подальшого катування.

«Задокументовано, що у квітні 2022 року рашисти прямо посеред вулиці схопили місцевого жителя, а потім зв’язали його та відвезли до російської катівні. Там чоловіка жорстоко били, застосовували до нього електричний струм, проколювали губи, ясна та спилювали зуби. При цьому Живило особисто брав участь у катуваннях. У такий спосіб посадовець російської спецслужби намагався змусити потерпілого співпрацювати з агресором», — розповів речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, росіяни катували жителя Вовчанська. Його автівку зупинили і привезли до катівні, де знущалися та незаконно утримували протягом 86 діб. Чоловікові вдалося втекти — він переплив річку та опинився на підконтрольній Україні території.

Окрім цього, Живило займався контролем перевезення вантажів через російські блокпости у бік Росії. Він погоджував, зокрема, вивезення до Росії майна українців, яке награбували окупанти. Загалом, за підрахунками слідства, вони вивезли понад 20 фур, зокрема з викраденими автівками преміумкласу, катерами, квадроциклами та сільгосптехнікою. За погодження Живило брав гроші.

«З кожної вантажівки мародери сплачували посадовцю фсб «данину» у вигляді різних сум готівки. «Такса» залежала від типу і кількості награбованого вантажу», — повідомили в СБУ.

Підозру Живилі склали за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. 

Як писав KharkovNEWS.info, троє катів із Куп’янська отримали підозри за знущання з неповнолітнього. Колишні поліцейські та безробітний катували людей.

Джерело

Новости Харькова