Підозрювана у державній зраді суддя з Харківської області не зможе працювати

Ірина Уханьова перейшла на бік окупантів.

Ірина Уханьова після деокупації втекла, її судять заочно.

24 січня Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про відсторонення від здійснення правосуддя судді Вовчанського райсуду Харківщини Ірини Уханьової. Суддя відсторонена до рішення Вищої ради правосуддя про звільнення або скасування рішення Дисциплінарної палати.

«Згідно із частиною сьомою статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і частиною другою статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», враховуючи рішення, ухвалене Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 24 січня 2024 року, суддю Вовчанського районного суду Харківської області Уханьову Ірину Степанівну відсторонено від здійснення правосуддя», — повідомили у Вищій раді правосуддя.

Дисциплінарну скаргу щодо відсторонення Уханьової подала Харківська обласна прокуратура.

Як писав KharkovNEWS.info, під час окупації Вовчанська Уханьова перейшла на бік загарбників. Слідство встановило, що вона сприяла у створенні незаконного судового органу — «Волчанского райсуда Харьковской области». Колаборантка очолила суд окупантів. Очільниця так званого суду заявила підлеглим, що поїде підвищувати кваліфікацію до Росії, й після цього перевіряти їх на знання законодавства Росії. Співробітникам суду сказала якомога швидше отримувати російські паспорти. У приміщенні суду організувала пункт прийому документів для отримання паспортів Росії.

«Суддя провела збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Зрадниця також додала, що вона буде проходити курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території рф, а після повернення — особисто прийматиме іспит від кожного працівника на знання російського законодавства», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Після деокупації Уханьова втекла до Росії. Її обвинувачують у державній зраді. Справу слухають у Чугуївському міському суді.

Джерело

Новости Харькова