Перейменування вулиць: у міськраді пояснили, що харків’янам робити з документами

Зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання людини.

У міськраді пояснили, чи потрібно змінювати документи через перейменування вулиць із російськими назвами.

Згідно із законодавством, вносити зміни назв вулиць у паспорт громадянина України не потрібно, оскільки це не вважається зміною реєстрації місця проживання людини. Про це повідомили у Харківській міській раді з посиланням на Юридичний департамент.

При цьому, мешканці можуть перереєструвати місце проживання, коли будуть обмінювати паспорт або змінювати прізвище (зазначити нову назву топоніма).

Якщо назву вулиці змінили, чинними продовжують бути документи, які засвідчують право власності на нерухомість. Власник майна може за потреби подати заяву щодо внесення змін до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Юридичним особам і фізичним особам-підприємцям потрібно проводити державну реєстрацію при зміні відомостей щодо їхнього місцезнаходження, але термінів для зміни відомостей у законодавстві не встановлено, тому суб’єкти господарювання можуть самі вирішувати, коли реєструвати зміни.

«Перейменування вулиці з місцезнаходженням юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи. Це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо», — пояснили у Юридичному департаменті.

Як писав KharkovNEWS.info, 28 лютого на позачерговій сесії Харківської міської ради ухвалили рішення щодо перейменування 18 топонімів у Харкові. У Харкові з’явилися, зокрема, вулиці Холодноярівська, Ірпінська, Бучанська та Тероборонівська.

Наприкінці березня у Харкові стартувало голосування за вулиці Дмитра Коцюбайла, Олега Громадського, Георгія Тарасенка і сквер Влади Черних. 

Також у міськраді пропонують перейменувати вулицю Студентську на честь ректора Юридичного університету Василя Тація, який помер восени 2022 року. Половина харків’ян, які взяли участь у голосуванні (49%), вимагають залишити існуючу назву вулиці, адже вона присвячену усій студентській спільноті. 

Джерело

Новости Харькова