Окупанту, який застрелив судмедексперта в Ізюмі, оголосили підозру

У судмедексперта вистрелив Ахмед Дудуєв.

Окупант застрелив судмедексперта за те, що він назвав незаконним перебування росіян в Ізюмі.

28 березня Служба безпеки України заочно оголосила підозру російському військовослужбовцю Ахмеду Ханпашаєвичу Дудуєву, який у травні 2022 року убив в окупованому Ізюмі судмедексперта місцевого відділення Харківського обласного бюро судових експертиз Федора Здебського. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Дудуєва 26 років, він уродженець Дагестану, служить за контрактом у 27-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді 1-ї танкової армії Західного військового округу (дислокація — Москва). Він — сержант, командир бойової машини реактивного дивізіону. Його місце перебування наразі слідству не відомо.

У тексті підозри йдеться про те, що 7 травня 2022 року близько 13:00 Дудуєв прийшов у патологоанатомічне відділення Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері в Ізюмі. У цей час на своєму робочому місці знаходились 70-річний судово-медичний експерт Федор Здебський, лаборант Валентина Барчан і патологоанатом Сергій Мозжухін. Окупант почав розмову з працівниками відділення.

«Перебуваючи у приміщенні, Дудуєв  А. Х. розпочав розмову з присутніми особами, під час якої Здебський Ф. Г. пояснив йому, що вважає перебування військових Російської Федерації на території міста Ізюм незаконним. У результаті чого Дудуєв почав вести себе агресивно…», — сказано у тексті підозри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляв жінку в окупованому Ізюмі: російському майору загрожує довічне ув’язнення

Дудуєв декілька разів ударив в обличчя Здебського, зробив чотири постріли з автомата Калашникова у стелю, після чого лаборантка вибігла на вулицю. Окупант, погрожуючи зброєю, наказав патологоанатому повернути її. Патологоанатом вийшов, у кімнаті залишилися Дудуєв і Здебський, окупант застрелив судмедексперта.

«… Дудуєв здійснив не менше одного пострілу з автоматичної стрілецької вогнепальної зброї — автомата системи Калашніков в ділянку тулуба Здебського Ф. Г., унаслідок чого останній помер на місці», — зазначається у тексті підозри.

Дудуєву заочно оголосили підозру за ч. 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним убивством) Кримінального кодексу України. Окупанта викликають на допит 31 березня, 3 і 4 квітня.

Федір Здебський був родом із Вінницької області. Працював за професією більше ніж 40 років, 22 із них — в Ізюмі. Кілька років тому він втратив ногу через важку хворобу, пересувався на протезі. Під час повномасштабного вторгнення допомагав моргу оформлювати довідки, які видавали родичам загиблих українських захисників.

У Харківському антикорупційному центрі нагадали про матеріал «Української правди» щодо вбивства медексперта в Ізюмі. Журналісти видання поспілкувалися зі свідками, ті казали, що судмедексперта вбив чеченець.

«Він питає у Гавриловича: «Хто винний, що я прийшов вас визволяти і сплю в сирій землі?». А Федор і каже: «Як хто? Ти винний. Прийшов на мою землю та керуєш, грабуєш…». Я йому теж кажу, що ми півтора місяця жили в підвалі, вікна вибиті, батареї розмерзлися, ми теж живемо в сирій землі й готуємо їсти в підвалі на цеглинах», — розповідала лаборантка Валентина Барчан.

Як розповіли у ХАЦі з посиланням на російський судовий реєстр, 13 липня 2019 року Ахмеда Дудуєва засудили на два роки умовного строку за викрадення розчинонасосу.

Джерело

Новости Харькова