Один із цвинтарів для снарядів у Харкові закрили

Майданчик повністю заповнили "артефактами" російських обстрілів.

На цьому кладовищі залишки ракет, випущених по Харкову з Росії, будуть зберігатися до тих пір, поки йтимуть міжнародні суди і трибунали.

Один із майданчиків більше не приймає залишки ракет та снарядів, якими обстрілювали Харків із початку повномасштабної російсько-української війни. Тут їх накопичили більше 1000 штук. За інформацією речника прокуратури Харківської області Дмитра Чубенка, на майданчику збергіають відпрацьовані «Урагани», «Смерчі» і «Гради», які збирали на території Харкова у 2022 і на початку 2023 року. Тепер це тільки речові докази у справах, за якими Росію будуть приятгати до відповідальності за численні військові злочини.

Адресу майданчика-кладовища не розкривають із безпекових питань, тепер речові докази злочинів росіян везуть на два інших. 

«Це приблизно половина того, чим по нас стріляли. Ми сподіваємось, що ці докази будуть використані у Мінародному кримінальному суді», — говорить Чубенко.

Що будуть робити із залишками російської агресії, коли вони перестануть бути речовими доказами, поки невідомо. Є пропозиція щодо організації музею.

Нагдаємо, за час великої війни у Харківській області зареєстровано майже 10 000 воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних із виправдовуванням збройної агресії Російської Федерації, з них 98% стосуються порушення законів та звичаїв війни, повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

Через війну в області зруйновано більш 18 000 будівель, загинуло більше 1700 мирних людей, зокрема числі 74 дитини.

Джерело

Новости Харькова