Обстріляний Росією будинок у центрі Харкова підлягає відновленню — Синєгубов

У будинку зруйнований один під'їзд.

Експерти мають визначити стан будинку по вулиці Мироносицькій, в який влучила російська ракета, після чого ухвалять рішення щодо можливості його відновлення або знесення. 

За попередніми даними, будинок підлягає відновленню. У будівлі зруйнований один під’їзд, для проживання він непридатний. В іншій частині, яка вціліла, вже відновили комунікації. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Наразі частково цей будинок, там відновлено водо-, електро-, теплопостачання. Та частина, яка зруйнована, це фактично один під’їзд, він наразі для проживання непридатний. Зараз паралельно будуть проводитися всі необхідні експертні дослідження. Для того, щоб ми розуміли, чи можливо відновити цю частину житлового будинку. Або ми маємо якось прийняти рішення щодо іншого, умовно кажучи, конструктиву й застосувати його на практиці. Можливо, навіть і знести цю частину будинку. Однак, за нашими попередніми даними, будинок відновленню підлягає», — сказав Синєгубов.

Зазначимо, будинок по вулиці Мироносицькій, в який влучила російська ракета, є пам’яткою архітектури. Побудований у 1930 році у стилі конструктивізму.

Учора, 31 січня, верхолази та рятувальники на важкій інженерній та комунальній техніці продовжили розбирати завали будинку по Мироносицькій. Під час аварійно-рятувальних робіт вдалося знайти фрагменти тіла загиблої жінки. Усього на місці працювали 22 людини особового складу ДСНС та сім одиниць техніки.

«Рятувальникам вдалось демонтувати більшу частину аварійних конструкцій, розчистити значну часину завалів будівельного сміття, під яким на рівні 4-го поверху були виявлені фрагменти тіла загиблої», — розповіли 1 лютого у ГУ ДСНС у Харківській області.

Голова ХОВА повідомив, що ціллю ракети, яка влучила у чотириповерховий будинок в центрі Харкова, була лікарня. Військових там не було, проте окупанти обирають за цілі саме лікарні. Зараз розглядається можливість передислокації деяких лікарень, оскільки Росія може вдарити по будь-якому центру надання медичної допомоги, однак зупинити надання послуг по всій Харківщині не можна.

«Ми наразі розглядаємо можливість збереження медичного обладнання і передислокації певної частини місцевих лікарень, оскільки, за нашою інформацією, ворог обирає собі як безпосередньо потенційні цілі саме лікарні, лікарні виключно цивільні, де немає військових — ані в місті Харків, ані в тих населених пунктах, які знаходяться поблизу із кордоном із країною-агресором. І, власне кажучи, останній «прильот» по місту Харкову, коли було частково зруйновано чотириповерхівку, і там де загинула жінка, у нас є інформація, що ціллю насправді була цивільна лікарня, яка знаходиться в цьому районі», — зазначив Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, близько 23:00 29 січня російські окупанти запустили по Харкову ракету С-300. Ракета влучила у чотириповерховий житловий будинок у центрі міста (Київський район). Загинула 85-річна жінка, постраждали троє людей.

Джерело

Новости Харькова