На Великдень Росія скинула на Харківщину дев’ять авіабомб

Одну із бомб застосовували уперше.

Загроза ударів залишається.

На Великдень, 5 травня, російські військові скинули на територію Харківської області дев’ять керованих авіаційних бомб та уніфікованих міжвидових плануючих боєприпасів. Також регіон обстрілювали з інших видів озброєння. Сьогодні, 6 травня, обстріли тривають від ранку. Окрім того, у повітрі фіксують російські розвідувальні безпілотники. Тому жителів Харківщини закликають під час повітряної тривоги перебувати в укриттях.

«Лише за вчорашній день вони використали всього дев’ять КАБів і УМПБ, один безпілотний «шахед», РСЗВ, артилерійські обстріли, — сказав начальник Головного управління Нацполіції Харківщини Володимир Тимошко в ефірі «Суспільне. Студія». — Загалом ворог постійно, щодня, наносить удари. І сьогодні ми з самого ранку фіксуємо наявність БпЛА-розвідників над прикордонною частиною області, також і над містом. Тому, можливо, що будуть завдані удари і зараз. Ми попереджаємо всіх мешканців під час повітряної тривоги знаходитися максимально біля укриттів, тому що свої обстріли ворог лише посилює і посилює».

Зокрема, для удару по селу Моначинівка (Куп’янський район) учора росіяни використали півторатонну фугасну авіабомбу. Удар здійснили о 15:25. Унаслідок обстрілу загинула 88-річна жінка та постраждали 34-річний і 66-річний чоловіки. У селі пошкоджені щонайменше 15 житлових будинків. Авіабомбу такої ваги окупанти уперше скинули на Харківщину. Як зазначив Володимир Тимошко, жодного військового об’єкта там не було, ворог поцілив по цивільній інфраструктурі.

«Ми перший раз зафіксували використання ворогом цього виду озброєння. Це не значить, що вони не могли його застосовувати раніше, тому що у нас є ділянки місцевості, які окуповані на теперішній час, є ділянки, на яких ведуться активні бойові дії, і тому ми не гарантуємо, що раніше вони його не використовували. Однак нами зафіксовано саме у процесуальному плані перше застосування 1500-кілограмової бомби, яка, дійсно, була застосована у Куп’янському районі. Від удару була пошкоджена значна кількість приватних будинків, удар саме по приватному сектору, загинула цивільна особа. Місце, куди влучила ця бомба, це є сугубо цивільна інфраструктура. Жодної військової інфраструктури у тому місці, куди вона влучила, немає взагалі. Руйнівні наслідки майже для всього мікрорайону. Якщо ви уявляєте собі у приватному секторі мікрорайон, от усе, що знаходиться у мікрорайоні, було майже знищено по фундамент».

За словами Тимошка, такими ударами окупанти намагаються завдати максимальної шкоди цивільним. Саме тому вони б’ють удень. Більшість ударів фіксують із 9:00 до 18:00. 

Як писав KharkovNEWS.info, росіяни зруйнували будинок ректорки харківського університету. На Великдень ворог вдарив по Шатилівці.

Джерело

Новости Харькова