Обстріли кладовищ у Харкові: яку шкоду росіяни завдали довкіллю

Підрахували збитки кладовищ, що перебувають на балансі КП "Ритуал".

У місті частково зруйновані понад десять кладовищ.

Державна екологічна інспекція порахувала збитки, завдані довкіллю через війну та засмічення кладовищ у Харкові. Лише унаслідок руйнувань на кладовищах, які підпорядковуються комунальному підприємству «Ритуал», розмір шкоди сягнув десятків мільйонів гривень.

«Так, тільки на кладовищах КП «Ритуал» м. Харкова в результаті засмічення земельних ресурсів частковим руйнуванням 12 кладовищ, нанесено шкоду довкіллю на загальну суму 95 170 877,33 грн», — повідомили у Держекоінспекції.

Співробітники екоінспекції розраховували збитки за методикою визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій таабо збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану. Вони встановили, що на кладовищах було зруйновано багато могил, земля засмічена.

«Руйнування кладовищ та пошкодження могил є втратою частини історії та культурної спадщини, матеріальною втратою, призводить до засмічення довкілля. Так, внаслідок ворожих ракетних ударів зазнали руйнацій міські кладовища. У результаті велика кількість могил зруйнована, інші зазнали пошкоджень, що призвело до засмічення земельних ресурсів», — пояснили в Екоінспекції.

Також підраховані загальні збитки довкіллю Харківської області унаслідок війни. Станом на 10 серпня 2023 року вони становлять 372 691 520 343 гривні. Найбільше збитків завдано через засмічення земель — 365,3 мільярда гривень і забруднення ґрунтів — 9,5 мільярда гривень.

Унаслідок горіння нафтопродуктів спричинена шкода атмосфері на 74,1 мільйона гривень, через лісові пожежі — на 3,3 мільярда гривень й інші загоряння — 52,4 мільйона гривень.

Як писав KharkovNEWS.info, Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» через війну отримав збитки у розмірі близько 150 мільйонів гривень. Окупанти обстрілювали «ХАІ» понад 160 разів.

Джерело

Новости Харькова