Не тільки завали. Як заробити в «Армії відновлення»

Учасникам урядового проєкту підвищать зарплату.

Харківська область стала лідером України за кількістю безробітних, залучених до «Армії відновлення». Близько 4000 людей за минулий рік отримали 15 000 направлень на роботу — у середньому по 3,5-4 на кожного.

«Армію відновлення» створили у вересні 2022 року, аби боротися із наслідками збройної агресії росіян. Спочатку це були лише роботи із розбору завалів після обстрілів, але зараз безробітні можуть плести маскувальні сітки, чергувати в «Пунктах незламності» або доглядати за самотніми людьми похилого віку — і отримувати за це до 12 000 гривень на місяць.

На 20 чоловіків — 80 жінок

Зараз «Армії відновлення» діють у 53-х із 56-ти громад Харківської області, виняток — лише райони безпосередніх бойових дій. Найбільша кількість учасників — у Харкові, це пояснюється як потребами — тут часто бувають обстріли, після яких комунальникам потрібна допомога, так і тим, що в обласному центрі традиційно зареєстровано найбільше безробітних. 

«Ми об’єктивно маємо велику потребу в таких роботах, бо неможливо порівняти нас із Черкаською областю чи навіть із Дніпропетровською. У багатьох громадах постійні обстріли, а Армія відновлення — це, насамперед, ліквідація наслідків збройної агресії», — розповів KharkovNEWS.info директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков. 

Саме «Армія відновлення» зіграла велику роль у прибиранні наслідків обстрілу Первомайського 4 липня минулого року — тоді росіяни вдарили по місту  «Іскандером», поранення отримали понад 40 людей, були пошкоджені багато багатоквартирних будинків. Територію за допомогою учасників «Армії» привели до ладу за два дні — самостійно комунальники міста не впоралися б. 

Учасники «Армії відновлення» допомагають волонтерам плести сітки. Фото: KharkovNEWS.info

Якщо в перші місяці безробітні могли долучатися лише до такої роботи, то під кінець минулого року спектр розширився. Центр зайнятості співпрацює з приблизно двадцятьма громадськими організаціями, і вони теж потребують робочих рук. Тому, наприклад, у Лозовій та Богодухові більшість учасників «Армії» плетуть маскувальні сітки для ЗСУ, а також допомагають самотнім людям похилого віку. Розширювати спектр робіт довелося зокрема й тому, що безробітних не завжди можна відправити на розбір завалів. Справа в тому, що зараз у Харківській області на 80 безробітних жінок припадає усього 20 чоловіків у пошуках роботи. Звісно, жінки теж беруть участь у ліквідації наслідків обстрілів, але кожен може обрати собі іншу роботу в рамках проєкту — наприклад, чергувати в «Пунктах незламності». 

Можна заробити до 12 000 гривень

У 2024 році Центр зайнятості планує розширити сферу діяльності «Армії відновлення». Це зумовлено у тому числі великим дефіцитом робочих рук на харківському ринку праці. З весни «бійці» планують працювати у Сковородинівському музеї на Богодухівщині, який був зруйнований російською ракетою ще в квітні 2022 року. Завали, звісно, давно розібрали, але величезна територія музейного комплексу лишається без нагляду.

«Ми маємо ситуацію з дефіцитом робочої сили. Людей немає, територія близько 18 гектарів. Є проєкт реконструкції, відбудови, але ніхто не знімає питання підтримання будинків і території в належному стані. Для цього й залучатимуться учасники нашої «Армії відновлення». Є об’єктивна потреба в допомозі», — пояснив Олександр Котуков.  

Сковородинівка потребує допомоги. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Для того, аби стати учасником «Армії відновлення», треба стати на облік у Центр зайнятості, але для безробітних зі статусом ВПО це не потрібно — вони можуть взяти участь у проєкті і так. У районні Центри зайнятості надходять запити від комунальників та волонтерів, працівники центру пропонують безробітним взяти участь у тому чи іншому проєкті відновлення, якщо ті погоджуються, з ними підписують договір і, відповідно з ним, виплачують заробітну  плату. Спочатку платили лише мінімалку, але зараз учасники «Армії» заробляють від 7 100  до 10 650 гривень на місяць — на деяких проєктах платять півтори мінімальних зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові відкрилася безкоштовна школа будівельників

З 1 квітня ця сума збільшиться відповідно до 8 000 та 12 000 гривень. Але на суттєве збільшення учасників «Армії відновлення» в Обласному центрі зайнятості не розраховують. Харківський ринок праці склався зараз на користь найманих працівників — в області достатньо пропозицій постійної роботи, тож на тимчасову погоджуватимуться рідше. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова