Навіщо Путіну Табаївка на Харківщині?

Маленьке село, майже хутір — у низині, його важко як утримувати, так і атакувати.

Останніми днями назва крихітного слобожанського села Табаївка не сходить з перших шпальт світових видань. Росіяни стверджують, що захопили його і просуваються на Куп’янськ, але факти поки що вказують на інше. Утім, окупанти своїх зусиль не припинять — місцевість надважлива для Путіна напередодні президентських виборів у Росії. 

Три дні тому Міноборони Росії відзвітувало про захоплення села Табаївка в Харківській області. У той же день український Генштаб спростував цю заяву. Три дні по тому з мап видно, що цей населений пункт у різні часи доби можуть контролювати обидві армії. За словами українських та міжнародних експертів, росіяни продовжують стягувати туди сили. Путіну необхідно взяти цей безлюдний населений пункт під контроль. 

Росіяни на болоті

Навіть до повномасштабної війни село Табаївка, що розташоване приблизно за 30 кілометрів від Куп’янська, можна було назвати помираючим — там лишалось всього 34 людини. Зараз немає нікого, зі супутникових карт видно три чи чотири зруйновані хати. Перед цим росіянам вдалося просунутися до села Крохмального, ЗСУ змушені були відступити трохи на захід. Жорстокі бої в цьому районі тривають близько двох тижнів, але просунутись далі росіянам буде все важче.

У випадку з Табаївкою проти противника грає ландшафт, втім, він же створює проблеми і для українських оборонців.

«Село знаходиться в низині між двома хребтами. Місцевість там заболочена, тому непросто і просуватися, і утримувати. Зараз ворог перебуває на східній частині Табаївки, за річкою, але противник буде намагатись просуватися на захід до річки Оскіл, аби спробувати розбити наше угрупування на дві частини. Думаю, це буде складно для противника», — прокоментував ситуацію військовий експерт Сергій Згурець в ефірі телеканала «Еспрессо».

У селі Табаївка лишилось кілька зруйнованих хат. Мапа Deep State

Його оцінку підтвердив і начальник служби зв’язків з громадськістю Сухопутних військ Володимир Фітьо. У новинах телемарафону він розповів, що росіяни знаходяться у східній частині села, за річкою Піщаною. Воювати там важко як тим, хто наступає, так і в обороні.

«Табаївка — це менше від Крохмального населений пункт, утриматись там дуже важко і незручно. Але будь-яка територія, що має адміністративну назву, для окупантів дуже важлива, це суспільству подається як перемога, а перемоги для них важливі, бо йде передвиборча кампанія», — пояснив Володимир Фітьо.

Але не тільки пропагандистськими резонами пояснюються такі надзвичайні зусилля росіян у битві за руїни крихітного села. Табаївка дає можливість закріпитись на трасі Куп’янськ — Кремінна (Р07), звідти відкривається шлях до стратегічно важливої річки Оскіл —  до берега близько 10 кілометрів напряму. І якщо їм вдасться цю відстань пройти — то українським військам, що обороняються на західному березі Осколу, доведеться важко.

Кінцева мета — Куп’янськ-Вузловий

Більшість військових аналітиків сходяться на думці, що всі ці активні військові маневри росіян на сході Харківської області зводяться до головної мети — захопити Куп’янськ-Вузловий. Ця станція під час окупації була важливим логістичним вузлом, через нього з Росії везли боєприпаси, військову техніку та продукти російським підрозділам, що нависали над Слов’янськом. 

З жовтня минулого року вони проривалися з півночі через Синьківку та Лиман Перший — і в них нічого не вийшло.  

«Не спромігшись атакувати через Лиман Перший, противник намагається з півдня створити виступ. Все одно головна мета — Куп’янськ. Противник відводить підрозділи від Синьківки, щоб посилити тиск і розвинути успіх біля Табаївки. Вони робитимуть все можливе, щоб прорватися в цій зоні. Але говорити про драматичну ситуацію рано, ми ведемо маневренну оборону і відбиваємо противника на багатьох напрямках», — розповів військовий аналітик, ветеран спільних миротворчих місій України і НАТО Сергій Грабський в ефірі  Radio NV . 

Найближчими днями можливе продовження лобових атак на Табаївку та Піщане, у стилі російських наступальних операцій. Але ще один військовий аналітик Костянтин Машовець гадає, що ворог цього разу спробує вчинити хитріше та обійти угрупування ЗСУ.

Усі зусилля спрямовані на Куп’янськ. Мапа Deep State

«Скоріш за все, найближчим часом противник замість активних наступальних дій у бік Піщаного спробує зайти у фланг та тил нашим підрозділам, які обороняються по рубежу Кислівка — Котлярівка, діючи вздовж дороги Р-07. Окрім цього варіанту, цілком можлива й спроба зайти у тил нашим підрозділам, які обороняються південніше «ділянки прориву» противника, в районі села Берестове», — вважає військовий оглядач.

За його оцінкою, прориву до річки Оскіл найближчим часом не станеться — адже ворожі фланги контратакують підрозділи ЗСУ, що закріпилися у районі Степова Новоселівка — Іванівка — Кислівка — Котлярівка. 

Усі військові експерти сходяться на думці, що найближчими тижнями ворог тиснутиме і біля Табаївки, і біля Синьківки, і південніше — з боку укріплення Ямполівка-Торське в Донецькій області. У цей час можуть посилитись і обстріли населених пунктів Куп’янського району, але поки що — найближчими тижнями — наземної загрози Куп’янську та передмістю немає. Так само не вбачають військові і небезпеки для Харкова з півночі.

«Щоб ще раз піти на Харків, треба провести ряд заходів, які неможливо не помітити. Їм треба зібрати великі сили на північному кордоні, поки що загрози з півночі немає», — запевнив Володимир Фітьо. За його словами, на північних підступах до Харкова є значні інженерні укріплення, тож навіть за бажання легко заїхати за кілька годин від кордону до Окружної, як взимку 2022-го, уже не вийде.  

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова