На свята поліція посилить заходи безпеки в Харкові

Храми охоронятимуть, на блокпостах будуть поліцейські наряди.

На Харківщині заборонено відвідувати частину кладовищ.

Кладовища у Харківській області будуть намагатися перекрити, там розставлять поліцейських, які не пускатимуть людей, окрім тих, хто прийде не похорон. Перелік небезпечних для відвідування кладовищ будуть складати місцеві ради, їх перелік стане відомий пізніше. Наразі точно заборонено відвідувати кладовище №17, розмінування якого не починали проводити. 

«Ми очікуємо, що люди масово поїдуть на кладовища. На території області знаходиться 786 кладовищ. У сільській місцевості кладовища мало і дуже рідко огороджені заборами. Ми не можемо фізично виставити поліцейських на кожне кладовище. Хоча будемо намагатися їх перекрити. Такі завдання отримують начальники райвідділів — виставляти людей як мінімум на суботу-неділю біля кладовищ, щоб просто не пускати фізично. Тут ми будемо вже розворачувати і не пускати», — повідомив начальник Головного управління Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко..

Однак начальникам райвідділів Тимошко дав указівку, щоб поліцейські супроводжували процеси поховання, якщо такі будуть. Людям потрібно буде звернутися до райвідділів та повідомити про необхідність прийти на кладовище.

Забороняти відвідувати всі кладовища Харківщини не будуть. Які саме кладовища підпадуть під заборону, визначать місцеві ради.

Усі 315 церков на Великдень поліцейські охоронятимуть. Богослужіння дозволять відвідувати у час, коли не діятиме комендантська година. Тобто це можна буде зробити до 23:00 або після 5:00. 

«Якщо хтось із церков забажає проводити служби, нехай проводять у приміщенні церкви, однак не порушуючи комендантську годину. Це саме так ми будемо до цього відноситися. Ми також будемо відноситися демократично-лояльно, тому що ми розуміємо, що люди захочуть прийти до церкви, однак будемо казати, щоб комендантську годину не порушували», — пояснив начальник ГУ Нацполіції в Харківській області.

Із суботи 25 березня на виїздах із Харкова вже поставили мобільні пости, де поліцейські зупиняють автівки, пояснюють людям про мінну небезпеку в регіоні й не рекомендують виїжджати на дачі, присадибні ділянки.

«Що стосується свят. Ми зіткнулися з тим, що люди вже масово їдуть, щоб відвідати свої дачні ділянки. Згідно із законом, ми не маємо права не пустити мешканця місцевості на його територію. У минулі суботу та неділю з 6:00 по 16:00 ми виставили мобільні пости на всіх виїздах з міста. Поліцейські зупиняють усі транспортні засоби, на яких їдуть цивільні, попереджають: «Не їдьте, тому що там заміновано, і ми не встигли його розмінувати». Все одно їдуть. Практика показує: 99% не повертають, а їдуть далі. Це небезпечно для людей. Ми розуміємо, що зараз потеплішає, із суботи-неділі знову масово місто поїде», — сказав Тимошко.

Як писав KharkovNEWS.info, Рада оборони Харківської області ухвалила рішення щодо обмеження відвідування кладовищ. Відвідувати заборонено кладовища, розташовані на територіях, де велися активні бойові дії та які перебували під окупацією. У Харківській області на Великдень не будуть змінювати комендантську годину. Наразі зробити це не дозволяє військова обстановка.

Джерело

Новости Харькова