На Харківщині затримують виплати для переселенців: у громаді пояснили причину

Поки що не всі ВПО отримали допомогу за червень.

Коли переселенці отримають виплати, поки невідомо.

Деякі внутрішньо переміщені особи, які наразі проживають у Лозівському районі, досі не отримали допомогу від держави за червень. Також поки їм не нараховані гроші за липень, які зазвичай надходили протягом перших десяти днів місяця. Як пояснила начальник управління праці та соцзахисту населення Лозівської міськради Вікторія Кіпкало, зараз використовується інша процедура при поданні списків ВПО для нарахувань виплат, і управління не працює напрямку з Міністерством соціальної політики України. Тому назвати причину затримки в управлінні не можуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові відкриють офіс Міжнародної організації з міграції

«На жаль, за червень ще не всі переселенці отримали свою допомогу. Управління праці щомісяця готує і передає списки осіб в автоматизованому режимі, встановленому форматі до інформаційно-обчислювального центру Міністерства соцполітики. Потім нарахування проводить центр, і тоді фінансується за рахунок коштів держбюджету ця допомога. Тобто вже немає у нас відносин стосовно виплати з Міністерством, тобто напряму вже на банки та на пошту перераховуються зазначені кошти. Тому надати інформацію, коли саме люди отримають червень і, звісно, вже липень, тому що люди вже звикли, що в першій декаді липня отримували за поточний місяць допомогу. На жаль, на сьогодні поки що затримка з фінансуванням», — сказала Вікторія Кіпкало.

У Лозівській громаді зареєстровані 12 989 переселенців. Дорослим держава надає допомогу у розмірі 2000 гривень, дітям та особам з інвалідністю — 3000 гривень. Виплати надходять щомісяця. 

«Отримувачами цієї допомоги на сьогодні є 2500 сімей, тому що дорослі отримують на неповнолітніх дітей на свій рахунок ці кошти. Сума щомісячна, яка виплачується, це 26 мільйонів гривень», — розповіла начальник управління праці та соцзахисту населення Лозівської міськради Вікторія Кіпкало.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на 12 червня 2023 року у Харківській області було зареєстровано більше ніж 495 000 внутрішньо переміщених осіб. Із них 431 700 людей звернулися за довідками ВПО після 24 лютого 2022 року. Лише за травень такі довідки видали 10 000 переселенців.

Джерело

Новости Харькова