На Харківщині задорого купують будматеріали для укриттів

Люботин заплатить за ремонт понад 16 мільйонів гривень.

За аналізом ХАЦу, у кошторисах завищені ціни.

Відділ освіти Люботинської міської ради планує підписати два договори щодо закупівлі послуги з ремонту укриттів у закладах освіти. Загальна вартість угод складе 16,51 мільйона гривень. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

За результатами аукціону найвигідніша пропозиція надійшла від фізичної особи-підприємця Михайла Молдавського. Із ним планують укласти договір про ремонт підвального приміщення під облаштування укриття у Караванському дошкільному закладі освіти. За роботи хочуть сплатити 8,27 мільйона гривень.

Інша угода стосується облаштування укриття у Люботинському дошкільному закладі освіти (ясла-садок) №2. Підприємцю Олексію Юрченку заплатять 8,24 мільйона гривень. У ХАЦі зазначають, що ФОПи, з якими у Люботині планують підписати угоди, можуть бути пов’язаними, ціни на будматеріали є завищеними.

«Ще у 2018 році ХАЦ писав, що підприємці Молдавський та Юрченко використовували один і той самий номер мобільного телефону під час участі у торгах та, імовірно, пов’язані між собою. У 2023 році обидва отримували підряди на ремонт підвалів від районних управлінь освіти у Харкові. Тоді ХАЦ знаходив завищенні ціни у кошторисах. І зараз у кошторисах є завищені ціни на будівельні матеріали», — пише Антикорупційний центр.

Зокрема, у кошторисах обох тендерів за цементно-піщану суміш вказана ціна у 8,3 гривні за кілограм. Проте харківські магазини пропонують таку по 4,5 гривні. Тільки на ремонті підвалу у Каравані можуть переплатити за суміш близько 200 000 гривень.

Обидва ФОПи планують купляти суміші для плитки «СМ 117» за 34,68 гривні (кілограм). При цьому, в «Епіцентрі» її можна купити за ціною 26 гривень. Переплату знайшли й на плитці для підлоги, за неї сплатять більше ніж 1100 гривень (квадратний метр). Радіатори куплятимуть з невеликою тепловіддачею, проте можна знайти більш потужні навіть дешевше.

«Наприклад, радіатор тип 22 розмірами 1000х500 та показником тепловіддачі 1,37 кВт планують купувати по 6324 гривні за одиницю. Для порівняння, у маркетах популярний радіатор «Корадо» аналогічних розмірів, але з тепловіддачею 1,828 кВт, тобто на третину потужніший, вартує 6146 гривень. По інших радіаторах схожа ситуація, — розповіли у ХАЦі. — Загалом питання до кошторисів є по більш ніж десятку позицій на сотні тисяч гривень.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові судитимуть підприємця, який украв 200 000 гривень на ремонті укриття гімназії. Підприємець вніс до документації неправдиву інформацію.

Джерело

Новости Харькова