На Харківщині уклали договір на будівництво найдорожчого шкільного укриття

На будівництво витратять майже 100 мільйонів гривень.

За аналізом ХАЦу, ціни на матеріали виявилися завищеними.

У комунальному закладі «Коротичанський ліцей» (селище Коротич, вулиця Освіти, 59-А) побудують захисну споруду вартістю 99 126 691,80 гривні. Відповідний договір підписав відділ освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради із товариством з обмеженою відповідальністю «Легіонбуд». Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«На даний момент це найкоштовніший договір щодо зведення укриття на території Харківської області. Варто зазначити завищені ціни на будівельні матеріали у порівнянні з вересневим моніторингом ДП «ДерждорНДІ» (головна науково-дослідна установа України з питань будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг і транспортних споруд)», — розповіли у ХАЦі.

Зокрема, для будівництва захисної споруди у Коротичі куплятимуть щебінь за ціною 1480 гривень за кубометр (без доставки). Середня ціна щебеню без доставки по Україні складає 600 гривень. У селі Наталине за щебінь для будівництва укриття віддаватимуть саме 600 гривень.

У кошторисі вартість бетону В15 указана у розмірі 6146 гривень, бетонний завод у Харкові пропонує такий же удвічі дешевше. Бетон В40 обійдеться у 5830 гривень, тоді як в Україні його можна придбати за 3627 гривень. Усього такого бетону куплять на суму більше ніж 12 мільйонів гривень. Керамічна плитка буде утричі дорожчою від середніх цін по Україні. За неї віддадуть 2000 гривень (квадратний метр). 

Розробкою проєктно-кошторисної документації щодо будівництва захисної споруди у Коротичанському ліцеї займалася фірма «СКСВ «Легіон».

«Оціночна вартість укриття для створення проєкту становила 53 млн грн. Однак уже на стадії тендеру ціна будівництва зросла майже вдвічі», — розповіли у ХАЦі.

За інформацією ХАЦу, фірма «Легіонбуд» належить Євгенію Чаплигіну та Олегу Гуменюку. В останнього є громадянство Ізраїлю. Навесні 2023 року директором фірми став Юрій Полянський. Гуменюк указаний засновником «Блекбіт». Юрій Полянський — директор і засновник «Олімпбуд». Раніше співзасновники фірми «Зевс Інвест» були указані засновниками «СК «Олімпбуд». Звягінцев указаний як засновник «СКСВ «Легіон».

Як писав KharkovNEWS.info, тендер щодо будівництва захисної споруди у Коротичанському ліцеї опублікували на початку вересня. У захисній споруді хочуть обладнати різні системи — водопостачання та каналізації, опалення та вентиляції, електроосвітлення, пожежної сигналізації. Там зроблять навчальні приміщення, розставлять відповідні меблі та обладнання, кінопроєктор. Зокрема, це крісла, лави, ліжка, парти, ноутбуки, мікрохвильові печі, холодильники, столи, стільці, шафи. Територію приведуть до ладу, облаштують під’їзні доріжки. 

Джерело

Новости Харькова