На деокупованих територіях світло відновили для 90% абонентів

Зараз енергетики виконують індивідуальні заявки.

Світла досі не має у 85 населених пунктах.

На сьогодні електропостачання мають близько 90% споживачів на деокупованих територіях Харківської області. Без електрики залишаються ті населені пункти, які розташовані дуже близько до кордону з Росією та лінією фронту. Для того, щоб відновити електропостачання, потрібно спочатку розмінувати територію. Розмінування триває, однак зробити зараз це на тих територіях неможливо. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону. 

«Ми вказівку президента вже, напевно, виконали, — відновили на 90% електропостачання на деокупованих територіях. У нас залишилися ті 85 населених пунктів, які фактично знаходяться у 5-кілометровій зоні від кордону із Російською Федерацією. І це фактично унеможливлює розмінування. Однак ми все одно його проводимо, і далі будемо вже там робити відновлення електропостачання», — сказав Синєгубов.

Електричні мережі та обладнання доводиться заново відбудовувати, оскільки майже все — знищено росіянами. Зараз там, де ще немає світла, чекають заявок щодо його відновлення від жителів. У регіоні є такі населені пункти, де залишилося мало людей або будинки повністю зруйновані, й відновлювати у них електрику недоцільно, тому виконують індивідуальні заявки.

«Однак відновлення — це умовний термін, оскільки це фактично будівництво електромереж з «нуля». І тут ми працюємо більш індивідуально, підводимо електроорання до того чи іншого населеного пункту і там уже приймаємо або очікуємо заявки від місцевих мешканців. Тому що, наприклад, є населений пункт, де мали би мешкати 1500 людей, а мешкають фактично 7. Звичайно, відновлювати електроенергію і витрачати ресурс, який досить обмежений, для підводу електроенергії до пустих або зруйнованих житлових будинків сенсу немає», — пояснив Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, в одне з найбільш потрощених сіл Харківщини, Велику Комишуваху, повертають світло. Ремонтні роботи в селі тривають з березня. Через обстріли у Великій Комишувасі залишилася цілою лише одна електропідстанція з восьми. Високовольтна лінія протяжністю 27 кілометрів пошкоджена на 90%. 

Джерело

Новости Харькова