Працівник ТРЦ з Харкова шукав локації «Кракена», щоб передати їх росіянам: СБУ знайшла його першим

За інформацією: Суспільне Харків.

Підозрюваний у зборі даних про «Кракен» на замовлення РФ, квітень 2024 року. СБУ

Служба безпеки України затримала у Харкові працівника одного з міських ТРЦ, якого підозрюють у зборі даних для російських військ. За даними слідчих, чоловік хотів навести російські авіабомби та ракети на базу спецпризначенців ГУР МО "Кракен".

Про це 23 квітня повідомила пресслужба СБУ.

Слідчі встановили, що росіяни залучили чоловіка до співпраці у квітні 2024 року, знайшовши його антиукраїнські повідомлення у соцмережах.

"Для збору розвідданих фігурант обходив територію міста та відстежував місця базування Сил оборони. Крім того, зловмисник таємно випитував потрібну інформацію у клієнтів місцевого торговельно-розважального центру, де він працював продавцем", — сказано у повідомленні.

За даними СБУ, чоловік намагався виявити локації спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони України: за наведенням фігуранта окупанти сподівались завдати вогневого ураження по цих об'єктах.

"Для здійснення атаки рашисти планували залучити балістичні ракети та керовані авіаційні бомби типу КАБ-500. Щоб навести їх на ціль, ворожий коригувальник вийшов на сеанс зашифрованого зв’язку зі своїм куратором з російської розвідки і передав йому координати", — повідомили в СБУ.

Чоловіка затримали вдома, у нього вилучили телефон.

Одночасно було проведено комплексні заходи для убезпечення міської інфраструктури від нової повітряної атаки країни-агресора.

Чоловіку загрожує до восьми років позбавлення волі, він перебуває під вартою.

Новости Харькова