На аукціон виставили кредит з атракціонами парку Горького: що це значить

Парк Горького має можливість отримати нового кредитора.

Продавати атракціони та нерухоме майно не будуть, на продаж виставлено тільки право вимоги за кредитом.

На аукціон уперше виставили кредит з атракціонами парку Горького, серед яких — колесо огляду, та більше ніж 60 000 квадратних метрів нерухомості в центрі Харкова. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

За інформацією Фонду, аукціон з продажу активу «Промінвестбанку» (перебуває у стадіії ліквідації) пройде у п’ятницю 12 травня у системі Prozorro.Продажі. 

На початок лютого 2023 року борг за договором склав 373 мільйони гривень, строк прострочки виконання зобов’язань перед банком — більше ніж 950 днів (понад 2,5 роки). Початковою ціною лота визначили 373 мільйони гривень (це сума заборгованості за кредитним договором).

В аукціоні можуть брати участь юридичні та фізичні особи, крім позичальників і поручителів за кредитами, Російської Федерації або осіб, які з нею пов’язані. У Фонді гарантування зазначили, що на аукціоні не продаватимуть безпосередньо атракціони та нерухомість.

«Звертаємо увагу, що на продаж виставлено право вимоги за кредитом, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримає право вимагати від боржника повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку. Кошти, отримані від продажу активів банків, що ліквідуються, Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами», — пояснили у Фонді гарантування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський метрополітен залишиться поручителем по кредиту парку Горького

У парку прокоментували аукціон. Директор парку Горького Дмитро Поздєєв нагадав, що ще у 2011 році Харківський міський голова Геннадій Кернес узяв кредит у «Промінвестбанку», який є «дочкою» російського «Внешэкономбанка». Тоді майновою заставою стали понад 30 атракціонів та будівлі. Банк мав стосунок до Росії. Після проведення аукціону може з’явитись новий кредитор, якому парк обіцяє виплачувати кредит, хоча перестав це робити задовго до повномасштабної війни.

«Якщо банк неплатоспроможний, то в таких випадках усі кредитні портфелі банкрута виставляють на торги. Це сталося і з кредитом Центрального парку. Сьогодні на аукціон виставляється лише право вимагати повернення кредиту.  Якщо торги відбудуться, то ми отримаємо нового кредитора — фінансову установу або банк, якому і надалі будемо виплачувати кредит», — сказав Дмитро Поздєєв.

Нагадаємо, парк Горького та «Промінвестбанк» уклали кредитний договір 17 червня 2011 року. Він стосувався закупівлі атракціонів під час реконструкції. Кредит склав 12,5 мільйона євро, еквівалент — 7,5 мільйона євро у гривні. Кредитний договір продовжували тричі (із 2015 по 2018 рік Харківська міськрада ухвалювала відповідні рішення, подовження договору було до 2020 року). Однак надалі договір не продовжували, тому восени 2020 року парк Горького та КП «Харківський метрополітен» отримали позов щодо стягнення заборгованості за кредитом. Із 2015 по 2019 роки парк Горького сплатив «Промінвестбанку» 241,3 мільйона гривень тіла кредиту та відсотків.

Заставою за договором, окрім атракціонів, стали Палац спорту, будівля кіноконцертної зали «Україна», виконавчого комітету Харківської міської ради (вулиця Квітки-Основ’яненка), 7, будівля Бюро технічної інвентаризації (майдан Павлівський, 4), Палац дитячої та юнацької творчості на проспекті Тракторобудівників, 55, Будинок Актора на вулиці Манізера, 3, А-4,  приміщення по проспекту Московському, 96-А, вулиці Героїв Праці, 19-Д, вулиці Аерофлотській, 16, Д-5.

Джерело

Новости Харькова