Механіка Харківського метрополітену ув’язнили за роботу на розвідку РФ

Сергій Кравченко спілкувався з представником Головного розвідувального управління Росії.

Із червня по серпень 2022 року Сергій Кравченко здавав окупантам позиції ЗСУ, після отримання даних загарбники відкривали вогонь.

18 вересня Київський районний суд Харкова виніс вирок електромеханіку комунального підприємства «Харківський метрополітен» Сергію Кравченку, який передавав дані Головному розвідувальному управлінню Росії про дислокацію та пересування підрозділів української армії. Чоловіка визнала винним та призначили його покарання у вигляді 12 років ув’язнення. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Кравченко працював у депо «Салтівське» Харківського метрополітену. Його затримали 15 серпня 2022 року. Слідство з’ясувало, що у 2022 році він зайшов у Viber, перейшов за посилання у Telegram, після чого з ним зв’язався командир роти військової частини Головного розвідувального управління Росії та попросив надавати йому координати місць знаходження Збройних сил України. Кравченко погодився.  

Працював Кравченко на російську розвідку упродовж трьох місяців. Він здавав місця розташування підрозділів української армії та військової техніки по різних мікрорайонах Салтівки, на залізничній станції, у Харківському районі.

Даних про місце знаходження підрозділів ЗСУ, які Кравченко здавав окупантам, у відкритому доступі не було. Під час судового засідання Кравченко не визнав своєї вини. Він заявив, що хотів урятувати від обстрілів своє місце роботи та не знав, що не можна було надавати інформацію, яка не була публічно оприлюднена. Дані передавав начебто чат-боту.

«Пояснив, що з початку нападу рф на Україну постійно перебував за місцем роботи в депо «Салтівське». По звуках пострілів розумів розташування поряд з територією депо підрозділів ЗСУ, боявся обстрілів у відповідь і, щоб відвернути небезпеку, зберегти від обстрілів депо та співробітників, надавав інформацію в чат-бот, яку брав з інших телеграм-каналів. Кравченко стверджує, що про заборону надання не оприлюдненої публічно інформації не знав, кому саме її надає, не розумів, а тому пропозиція надсилати дані про розташування позицій ЗСУ не здалась йому дивною. Територію депо він майже не залишав, а виходив тільки з дозволу начальника», — пише ХАЦ.

Правоохоронці знайшли у месенджері Кравченка дані про об’єкти критичної інфраструктури, які він надсилав окупантам. Військові частини підтвердили, що підрозділи української армії знаходилися саме там, де вказував Кравченко. Окрім передачі інформації про дислокацію ЗСУ, Кравченко розповідав російському військовому, про те, що «на Харків краще наступати вулицею Гвардійців-Широнінців».

У суді свідки розказали, що Кравченко їздив автівкою по Харкову, міг залишити депо, коли хотів, однак за його пересуванням вони не слідкували

Кравченка визнали винним за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, до Чугуївського міського суду передали обвинувальні акти стосовно 56-річної жінки та 40-річного чоловіка з Вовчанська, які працювали на російські спецслужби. Їм загрожує 12 років тюрми.

Джерело

Новости Харькова