Колишнього нардепа з Харківщини підозрюють у державній зраді

Мураєв розповсюджував кремлівські наративи через свої медіаресурси.

СБУ повідомила про підозру в державній зраді Євгену Мураєву.

Служба безпеки зібрала докази і повідомила про підозру за двома статтями КК України керівнику забороненої партії «Наші», екснардепу Євгена Мураєва. Йому інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111″ і порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 1 ст. 161).

За даними слідства, Мураєв використовував свій телеканал «Наш» для масового поширення кремлівських наративів в інформаційному просторі України.

«Таким чином він цілеспрямовано використовував власний медіаресурс для маніпулювання суспільною думкою українців в інтересах рф. Насамперед це стосувалось подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію в нашій державі та її сприйняття на міжнародній арені. У зв’язку з цим на початку лютого 2022 року проти телеканалу Мураєва було запроваджено санкції РНБО. Після тривалих незалежних експертиз, які ініціювала Служба безпеки України зараз остаточно підтверджено факти злочинної діяльності фігуранта проти державної безпеки України», — повідомили у  пресслужбі СБУ.

За висновком судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв’ю Мураєва є «акціями вигідного впливу, які завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють російській федерації в підривній діяльності проти України у формі втручання у внутрішню політику України шляхом цілеспрямованого інформаційно-психологічного впливу». Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Мураєву загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, восени 2022 року співробітники СБУ провели обшуки за місцями проживання та в офісах Мураєва, були знайдені російські рублі, зброя, а також комп’ютерна техніка і мобільні телефони з доказами незаконних дій.

Євген Мураєв був депутатом Харківської обласної ради та народним депутатом двох скликань. Він родом із міста Зміїв на Харківщині. Входив до «Опозиційного блоку», був лідером партії проросійської партії «Наші», яка зараз заборонена. На початку повномасштабної війни Мураєва називали одним з імовірних кандидатів на посаду «гауляйтера України» у тому разі, якщо росіянам вдалося б захопити Київ. Зараз разом із дружиною Мураєв проживає в австрійській столиці, Відні. 

У Мураєва, якого Міністерство закордонних справ Великобританії вважало кандидатом на роль проросійського лідера в Україні напередодні 24 лютого 2022 року, були  стійкі бізнес-зв’язки з оточенням колишнього прем’єр-міністра часів Януковича Миколи Азарова. Так, австрієць Пауль Торстен, який тривалий час був компаньйоном Мураєвих у бізнесі, — став співзасновником однієї компанії з сином Миколи Азарова — Олексієм. Разом вони започаткували російське підприємство «Русвата». Про це повідомляли у Харківському антикорупційному центрі.

Джерело

Новости Харькова