Із Куп’янського району оголосили примусову евакуацію

Сім’ї з дітьми мають виїхати з Куп'янської, Кіндрашівської та Курилівської громад.

Нині у небезпечних районах знаходяться 275 дітей.

Рішення про примусову евакуацію з Куп’янської, Кіндрашівської та Курилівської громад Куп’янського району, які перебувають під постійними обстрілами, ухвалили на Раді оборони Харківської області.

Зокрема, евакуації підлягають сім’ї з дітьми з населених пунктів: село Кіндрашівка, село Тищенківка, місто Куп’янськ, селище Куп’янськ-Вузловий, селище Ківшарівка, село Глушківка, село Колісниківка, село Курилівка, село Новоосинове, село Подоли. Наразі в цих населених пунктах перебуває 275 дітей, — зауважили в Харківській обласній військовій адміністрації.

Крім того, Рада оборони заборонила дітям в’їжджати у вказані громади.

Діти можуть бути евакуйовані обов’язково щонайменше з одним із батьків або іншим опікуном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріли дуже посилились. Як проходить евакуація із прифронтових громад Харківщини

Нагадаємо, обов’язкова евакуація у Куп’янській громаді була оголошена ще з 9 серпня. Станом на сьогодні з тих населених пунктів Куп’янського району, які прилеглі до лінії фронту, або знаходяться на лініях фронту виїхало близько 3,5 тисячі людей, — повідомив в етері національного телемарафону начальник Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

«З них 1200 людей і 240 дітей, які були вивезені ХОВА, волонтерами, зняходяться у Харкові, їм була надана допомога. Тобто можемо сказати, що за два  з полоівиною місяці були вивезені 10% населення, яке залишилось на території Куп’янського району. Наразі на території залишаються 42 300 місцевих мешканців. До вторгнення проживало 135 тисяч», — уточнив Канашевич. 

Начальник адміністрації повідомив, що для евакуйованих у Харкові готуються гуртожитки, місця проживання, де буде надаватися вся допомога — медична, психологічна, гуманітарна, грошова з міжнародних фондів. 

«Таку ситуацію ми проходили у Дворічанський та Петропавлівський громадах у квітні, тоді вивезли понад 80 дітей з небезпечних пунктів. Тепер у Петропавлівській громаді дітей немає, так само на Дворічанщині, яка прилягає до річки Оскіл, до лініії фронту, немає дітей», — додав Канашевич.

Що стосується загальної ситуації на Куп’янщині, в райадміністрації її оцінюють як задовліьну.

«Ситуація залишається задовільною, є електро-, газопостачання, забезпечуємо водою місцевих мешканців. Окрема проблема по Куп’янському району з цією ситуацією по Петропавлівській громаді, яка фактично знаходиться на лініх фронту, і населені пункти якої знаходяться під постійними обстрілами. Тому налагодити там електропостачання наразі неможливо. Така ж ситуація в частині Дворічанської громади», — розповів Андрій Канашевич. 

В ХОВА закликали усіх мешканців громад Куп’янщини максимально відповідально поставитися до власного життя та життя своїх дітей.

Як писав KharkovNEWS.info, рішення щодо примусової евакуації з трьох громад Куп’янського району вже ухвалили місцеві адміністрації. Його мала розглянути Рада оборони Харківської області. Після цього документ направлять до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Окрім цього, евакуюватися рекомендують мешканцям Борівської громади Ізюмського району.

Джерело

Новости Харькова